UE critică aplicarea lentă a reformelor politice în Turcia

Comisia Europeană a criticat progresul lent al reformelor politice din Turcia în ultimul său raport. Turcia, care doreşte să ajungă în UE, a fost pusă la zid pentru arestarea jurnaliştilor şi pentru eşuarea creării unui sector juridic independent.
Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn. (JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
11.11.2015

Comisia Europeană a criticat marţi, în ultimul său raport, situaţia actuală a reformelor pe care trebuie să le adopte Turcia în privinţa drepturilor omului. În mod specific, Bruxelles-ul a criticat Ankara pentru eşecul în privinţa respectării drepturilor democratice esenţiale – precum libertatea de exprimare şi libertatea pentru adunare – şi pentru încetinirea luptei împotriva corupţiei.

“Comisia speră să vadă o încetare a violenţei intensificate din Turcia şi revenirea la negocierile pentru obţinerea unei soluţii durabile în problema kurdă”, a insistat comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, în cadrul anunţului de marţi. El a mai susţinut că raportul Comisiei Europene a descoperit “lipsuri semnificative” în promovarea libertăţilor juridice şi fundamentale ale Turciei.

“Au existat regrese semnificative în domenii precum libertatea de exprimare şi de adunare”, a dezvăluit raportul. “Cel mai recent, intensificarea violenţelor din estul şi sud-estul ţării, începând cu luna iulie, a amplificat temerile privind încălcarea drepturilor omului”.

În plus, Comisia Europeană a fost alarmată de “cele mai recente investigaţii poliţieneşti împotriva jurnaliştilor, scriitorilor şi utilizatorilor de reţele sociale” şi a criticat legea turcă privind blocarea conţinutului pe Internet, conform Deutsche Welle.

De asemenea, Turcia a fost criticată pentru regresul înregistrat în ceea ce priveşte crearea unui sistem juridic independent, susţinând că procurorii şi judecătorii au fost supuşi unei mari presiuni politice în ultima perioadă. “Sunt necesare eforturi substanţiale pentru a remedia independenţa sectorului juridic.”

Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de Turcia – care trebuia să fie publicat în luna octombrie, înaintea alegerilor din Turcia din 1 noiembrie – face parte dintr-un pachet anual cu privire la progresele statelor care au depus cerere de aderare la UE.

Totuşi, unii analişti şi politicieni consideră că acest raport critic va submina eforturile blocului european de a securiza cooperarea Turciei în criza refugiaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor