Vladimir Putin avertizează despre posibilitatea unui conflict total şi "o distopie sumbră"
Liderul rus Vladimir Putin a avertizat că societatea riscă o revenire la războaiele mondiale dacă nu există un efort internaţional pentru a o evita.
Vorbind miercuri la conferinţa virtuală de la Davos a Forumului Economic Mondial, preşedintele rus a oferit o predicţie sumbră şi a menţionat că era actuală prezintă paralele cu anii 1920 şi 1930 înainte de „catastrofalul al Doilea Război Mondial”.
Citiți și Biserica Catolică este infiltrată de globaliştii Marelui Reset - Arhiepiscopul Carlo Maria Vigano
"În prezent, un astfel de conflict aprins nu este posibil, sper", a spus Putin miercuri. „Pentru că va însemna sfârşitul civilizaţiei noastre”.
El a adăugat: „Dar aş dori să reiterăm că situaţia s-ar putea dezvolta imprevizibil şi necontrolat dacă stăm degeaba fără să facem nimic pentru a o evita. Există posibilitatea ca noi să experimentăm o prăbuşire reală a dezvoltării globale care ar putea duce la o luptă a tuturor împotriva tuturor". O astfel de perspectivă, a spus el, va avea ca rezultat o „distopie sumbră”.
Inegalitatea economică, polarizarea politică şi tensiunile internaţionale vor exacerba problema, a spus el. În plus, pandemia virusului Wuhan pune şi mai multă presiune asupra societăţii, a spus el.
"Pandemia de coronavirus a devenit o provocare majoră pentru omenire şi a accelerat schimbările structurale, ale căror condiţii prealabile erau deja proaste", a adăugat Putin. „Avem toate motivele să credem că tensiunile se pot agrava şi mai mult”.
„Instituţiile internaţionale slăbesc, conflictele regionale se înmulţesc, sistemul global de securitate se degradează”, a spus Putin.
Liderul rus a cerut intensificarea dialogului între diferite naţiuni şi grupuri pentru a evita un posibil conflict mondial.
„Trebuie [să] asigurăm dezvoltarea urmând o cale diferită - una pozitivă, echilibrată şi constructivă”, a precizat el.
Rusia se află în prezent în mijlocul tensiunilor interne în creştere după ce Moscova l-a arestat pe liderul opoziţiei Alexei Navalnîi, proaspăt întors în Rusia din Germania. Evoluţia a generat proteste masive în weekend.
Citiți și Fondatorul Huawei, invitat să vorbească la Davos, îndeamnă la cooperare "în folosul umanităţii"
În timpul discursului de la Davos, Putin s-a referit aparent la sancţiuni şi embargouri. Mai multe ţări au aplicat sancţiuni Rusiei.
"Utilizarea barierelor comerciale, a sancţiunilor nelegitime, a restricţiilor în sfera financiară, tehnologică şi informaţională - un astfel de joc fără reguli creşte dramatic riscurile utilizării unilaterale a forţei militare, ceea ce este foarte periculos", a afirmat Putin.
Putin se confruntă şi cu o relaţie incertă cu preşedintele Joe Biden, cu care a vorbit la începutul acestei săptămâni.
După primul apel telefonic, Putin a prezentat oficial un proiect de lege pentru ca parlamentul rus să prelungească tratatul nuclear START cu Statele Unite, cu cinci ani, potrivit presei ruse.