Vladimir Putin avertizează despre posibilitatea unui conflict total şi "o distopie sumbră"

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP/GETTY)

Liderul rus Vladimir Putin a avertizat că societatea riscă o revenire la războaiele mondiale dacă nu există un efort internaţional pentru a o evita.

Vorbind miercuri la conferinţa virtuală de la Davos a Forumului Economic Mondial, preşedintele rus a oferit o predicţie sumbră şi a menţionat că era actuală prezintă paralele cu anii 1920 şi 1930 înainte de „catastrofalul al Doilea Război Mondial”.

Citiți și Biserica Catolică este infiltrată de globaliştii Marelui Reset - Arhiepiscopul Carlo Maria Vigano

"În prezent, un astfel de conflict aprins nu este posibil, sper", a spus Putin miercuri. „Pentru că va însemna sfârşitul civilizaţiei noastre”.

El a adăugat: „Dar aş dori să reiterăm că situaţia s-ar putea dezvolta imprevizibil şi necontrolat dacă stăm degeaba fără să facem nimic pentru a o evita. Există posibilitatea ca noi să experimentăm o prăbuşire reală a dezvoltării globale care ar putea duce la o luptă a tuturor împotriva tuturor". O astfel de perspectivă, a spus el, va avea ca rezultat o „distopie sumbră”.

Inegalitatea economică, polarizarea politică şi tensiunile internaţionale vor exacerba problema, a spus el. În plus, pandemia virusului Wuhan pune şi mai multă presiune asupra societăţii, a spus el.

Citiți și Xi Jinping la Davos: "Întunericul nu poate acoperi niciodată lumina zorilor". Cere "multilateralism" şi renunţarea la ură

"Pandemia de coronavirus a devenit o provocare majoră pentru omenire şi a accelerat schimbările structurale, ale căror condiţii prealabile erau deja proaste", a adăugat Putin. „Avem toate motivele să credem că tensiunile se pot agrava şi mai mult”.

„Instituţiile internaţionale slăbesc, conflictele regionale se înmulţesc, sistemul global de securitate se degradează”, a spus Putin.

Citiți și Ursula von der Leyen, la Davos: Trump a afectat democraţia iremediabil. Şefa Comisiei Europene cere cenzurarea postărilor "ilegale" pe platformele social media

Liderul rus a cerut intensificarea dialogului între diferite naţiuni şi grupuri pentru a evita un posibil conflict mondial.

„Trebuie [să] asigurăm dezvoltarea urmând o cale diferită - una pozitivă, echilibrată şi constructivă”, a precizat el.

Rusia se află în prezent în mijlocul tensiunilor interne în creştere după ce Moscova l-a arestat pe liderul opoziţiei Alexei Navalnîi, proaspăt întors în Rusia din Germania. Evoluţia a generat proteste masive în weekend.

Citiți și Fondatorul Huawei, invitat să vorbească la Davos, îndeamnă la cooperare "în folosul umanităţii"

În timpul discursului de la Davos, Putin s-a referit aparent la sancţiuni şi embargouri. Mai multe ţări au aplicat sancţiuni Rusiei.

"Utilizarea barierelor comerciale, a sancţiunilor nelegitime, a restricţiilor în sfera financiară, tehnologică şi informaţională - un astfel de joc fără reguli creşte dramatic riscurile utilizării unilaterale a forţei militare, ceea ce este foarte periculos", a afirmat Putin.

Putin se confruntă şi cu o relaţie incertă cu preşedintele Joe Biden, cu care a vorbit la începutul acestei săptămâni.

După primul apel telefonic, Putin a prezentat oficial un proiect de lege pentru ca parlamentul rus să prelungească tratatul nuclear START cu Statele Unite, cu cinci ani, potrivit presei ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe