Proteste masive în Rusia, în sprijinul lui Alexei Navalnîi. Peste 2000 de persoane arestate [video]
alte articole
Poliţia a reţinut peste 2.000 de persoane şi a folosit forţa pentru a dispersa protestele din Rusia sâmbătă, în timp ce zeci de mii de protestatari au ignorat frigul extrem şi avertismentele poliţiei ieşind în stradă pentru a cere eliberarea criticului Kremlinului, Alexei Navalnîi.
Navalnîi a cerut susţinătorilor săi să protesteze, după ce a fost arestat weekendul trecut, în momentul în care s-a întors în Rusia din Germania, pentru prima dată la incidentul otrăvirii sale un agent neurotoxic, despre care se presupune că a fost strecurat de agenţii de securitate ai Rusiei, în august.
Autorităţile au avertizat oamenii să stea departe de protestele de sâmbătă, spunând că riscă să contracteze virusul Wuhan, dar şi urmărirea penală şi posibile pedepse cu închisoarea pentru participarea la un eveniment neautorizat.
Cu toate acestea protestatarii au sfidat interdicţia şi, în cel puţin un caz, la temperaturi sub -50 Celsius, au ieşit în stradă. Leonid Volkov, un aliat al lui Navalnîi, i-a chemat să facă acelaşi lucru weekendul viitor pentru a încerca să-l elibereze pe Navalnîi din „ghearele ucigaşilor săi”.
În centrul Moscovei, unde reporterii au estimat că cel puţin 40.000 de oameni s-au adunat formând unul dintre cele mai mari proteste neautorizate din ultimii ani, poliţia a arestat oameni pe care i-a băgat în dube şi camionete pregătite în apropiere.
Autorităţile au declarat că s-au prezentat doar aproximativ 4.000 de persoane la proteste, iar Ministerul de Externe al Rusiei a negat cifrele publicate de marile agenţii de presă, care transmiteau cifre de ordinul zecilor de mii de persoane.
Ivan Jdanov, un aliat al lui Navalnîi, a opinat că au existat 50.000 de protestatari în capitală, conform publicaţiei Proekt.
Unii protestatari au scandat „Putin este un hoţ” şi „Dezonorare” şi „Libertate pentru Navalnîi!”
Soţia lui Navalnîi, Iulia, a fost reţinută pentru scurt timp în timpul mitingului, fiind, apoi, eliberată. Unii dintre aliaţii politici ai lui Navalnîi fuseseră reţinuţi în timpul săptămânii, alţii chiar sâmbătă.
La un moment dat, protestatarii au înconjurat o maşină neagră elegantă cu o lumină intermitentă folosită de înalt oficiali, aruncând bulgări de zăpadă şi lovind-o cu piciorele. Un grup de poliţişti a fost, de asemenea, luat la ţintă cu bulgări de zăpadă de o mulţime mult mai mare.
O organizaţie de monitorizare a protestelor - OVD-Info - a declarat că cel puţin 2.250 de persoane, inclusiv 855 la Moscova şi 327 la Sankt Petersburg, au fost reţinute la mitinguri în aproape 70 de oraşe.
Navalnîi, un avocat în vârstă de 44 de ani, se află într-o închisoare din Moscova în aşteptarea rezultatului unei instanţe care l-a judecat în grabă la începutul săptămânii. El îl acuză pe preşedintele Vladimir Putin că a ordonat încercarea de asasinare a sa. Putin a respins acest lucru, susţinând că Navalnîi face parte dintr-o campanie a SUA de a-l discredita.
Unii protestatari au mărşăluit spre închisoarea în care este închis Navalnîi, unde poliţia aştepta pentru a-i aresta.
Pe reţelele sociale au devenit virale imagini şi videoclipuri care înfăţişau protestatari cu răni importante şi plini de sânge. Scenele aminteau de tulburările de acum câteva luni, care au avut loc în Bielorusia, unde protestele anti-guvernamentale au izbucnit în august anul trecut după alegeri prezidenţiale contestate şi considerate fraudate pe scară largă.
„Palatul lui Putin”
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kremlin-ului, care anterior numise protestele ilegale şi a descris mitingurile drept o activitate a „provocatorilor”.
Procurorii ruşi au declarat că vor examina presupusele violenţe împotriva ofiţerilor de poliţie comise de către protestatari, fără să menţioneze nimic despre abuzurile comise de forţele de ordine.
La Berlin, Hamburg şi München, aproape 1.000 de persoane au manifestat împotriva arestării lui Navalnîi. De asemenea, au avut loc mici demonstraţii în Bulgaria şi aproximativ 200-300 de persoane au protestat la Paris.
Poliţia din Yakutsk, Siberia, unul dintre cele mai reci oraşe din lume, unde temperatura a fost de -52 Celsius (-62 F) sâmbătă, a luat un protestatar de braţe şi picioare şi l-a târât într-o dubă, potrivit filmărilor video.
La Moscova, unii jurnalişti care au acoperit protestele au fost reţinuţi, evoluţia care a generat proteste din partea Ambasadei SUA.
„Autorităţile ruseşti arestează protestatari paşnici, jurnalişti”, a declarat purtătorul de cuvânt Rebecca Ross pe Twitter. „Pare a fi o campanie concertată de suprimare a exprimării libere, a adunării paşnice.”
Au fost semnalate întreruperi ale serviciilor de telefonie mobilă şi internet, a arătat site-ul de monitorizare downdetector.ru, o tactică folosită uneori de autorităţi pentru a face mai dificilă comunicarea dintre protestatari.
Ministerul de Externe al Marii Britanii a declarat că este „profund îngrijorat de reţinerea protestatarilor paşnici”.
Echipa lui Navalnîi a publicat, săptămâna aceasta, un videoclip despre un palat opulent de la Marea Neagră despre care pretindea că ar aparţine lui Putin, lucru negat de Kremlin. Începând de sâmbătă, clipul a avut peste 70 de milioane de vizualizări.
Aliaţii lui Navalnîi speră să exploateze ceea ce spun sondajele de opinie ca fiind frustrări reînnoite în rândul publicului din cauza scăderii şi a prăbuşirii economice cauzate de pandemie.