Kremlinul acuză SUA de amestec în afacerile interne, dar susţine că este deschis la dialog
Preşedintele Vladimir Putin ar răspunde dacă noua administraţie americană ar arăta disponibilitatea de a începe un dialog, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Kremlinului, acuzând totodată Washingtonul de amestec în protestele de masă ţinute în sprijinul liderului opoziţiei Alexei Navalnîi.
Kremlinul a minimizat amploarea demonstraţiilor de sâmbătă. În timpul protestelor organizaţii independente au estimat că numărul celor reţinuţi se ridică la peste 3.000. Numeroase videoclipuri au documentat brutalitatea folosită de forţele de ordine pentru a dispersa demonstraţiile şi grupurile în toată Rusia.
Înainte de proteste, Ambasada SUA la Moscova a emis o „alertă”, avertizând cetăţenii americani să evite protestele şi specificând zonele din oraşele ruseşti unde protestatarii intenţionau să se adune.
"Desigur, acele lucruri sunt inadecvate", a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru Rossiya 1 TV, potrivit agenţiei de ştiri Interfax.
Citiți și Proteste masive în Rusia, în sprijinul lui Alexei Navalnîi. Peste 2000 de persoane arestate [video]
"Şi, desigur, în mod indirect, acestea sunt o intervenţie absolută în afacerile interne. Deci, acesta este un sprijin direct acordat încălcării legilor Federaţiei Ruse".
Ambasada SUA a declarat, în comentarii prin e-mail, că astfel de avertismente sunt o „practică obişnuită” a misiunilor diplomatice ale multor ţări.
„Ambasadele şi consulatele SUA din întreaga lume emit în mod regulat mesaje privitoare la siguranţa şi securitatea cetăţenilor noştri”, a afirmat acesta.
Statele Unite au cerut sâmbătă autorităţilor ruse să elibereze protestatarii şi jurnaliştii reţinuţi la manifestaţii şi au condamnat ceea ce au numit „tactici dure” folosite de poliţie împotriva oamenilor.
În centrul Moscovei, unde reporterii Reuters au estimat că s-au adunat până la 40.000 de persoane, mitingul fiind dintre cele mai mari mitinguri neautorizate din ultimii ani, poliţiştii au fost văzuţi arestând oameni şi băgându-i în dube trase în apropiere.
Autorităţile au declarat că la miting au participat doar aproximativ 4.000 de persoane, iar Ministerul rus de Externe a pus la îndoială estimarea mulţimii anunţată de Reuters.
"Nu, doar câţiva oameni au ieşit, mulţi oameni au votat pentru Putin", a spus Peskov, potrivit agenţiei de ştiri TASS. El a adăugat că ruşii au susţinut reformele constituţionale propuse de preşedinte. Modificările aduse Constituţiei îi vor permite lui Putin să rămână la putere până în 2036.
Protestele au fost ocazionate de un apel al liderului opoziţiei, Alexei Navalnîi, arestat în weekendul trecut imediat cum a ajuns în Rusia, venind din Germania unde a petrecut câteva luni pentru a se recupera după incidentul otrăvirii lui în vară.
Navalnîi a cerut susţinătorilor să protesteze împotriva arestării sale.
Relaţiile dintre Rusia şi SUA sunt destul de reci, mai ales din cauza tensiunilor legate de proiectul Nord Stream 2, asupra căruia SUA au impus sancţiuni în repetate rânduri.
Cu toate acestea, Peskov a abordat un ton mai conciliant duminică dimineaţă, spunând că Rusia este pregătită să înceapă un dialog cu noua administraţie a preşedintelui Joe Biden.
„Desigur, mizăm pe succesul în stabilirea unui dialog”, a spus Peskov la televizor, citat de agenţia de ştiri Interfax.
"Acesta va fi un dialog în care, desigur, divergenţele vor trebui menţionate într-o măsură mai mare. Dar, în acelaşi timp, un dialog este o posibilitate de a găsi nişte nuclee raţionale, părţile mici în care relaţiile noastre sunt mai apropiate", a menţionat el.
„Iar dacă actuala administraţie americană este pregătită pentru o astfel de abordare, nu mă îndoiesc că preşedintele nostru va răspunde”.
Putin a fost unul dintre ultimii lideri mondiali care l-au felicitat pe Joe Biden pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale din SUA după votul din 3 noiembrie.
Una dintre problemele arzătoare care urmează să fie rezolvate de cele două puteri nucleare este tratatul de control al armamentului cunoscut sub numele de New START, care urmează să expire pe 5 februarie.
Casa Albă a declarat săptămâna trecută că Joe Biden va aproba o prelungire de cinci ani a acordului, în timp ce Kremlinul a cerut de la Washington propuneri concrete.
Washingtonului i s-au alăturat Uniunea Europeană şi Marea Britanie în condamnarea modului în care forţele de securitate au abordat protestele de sâmbătă din Rusia.
Miniştrii de externe ai Italiei şi Franţei şi-au exprimat duminică sprijinul pentru sancţiuni împotriva Moscovei.