Rusia începe protestele faţă de arestarea lui Alexei Navalnîi

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi
Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi (Getty Images)
A.P.
23.01.2021

Ruşii din întreaga ţară organizează proteste în mai multe oraşe în acest weekend, pentru a-l sprijini pe liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi, care a fost închis săptămâna aceasta imediat după revenirea sa în Rusia.

Navalnîi le-a cerut susţinătorilor săi să protesteze împotriva închiderii sale - şi împotriva celor care conduc Rusia, în general.

Navalnîi a revenit săptămâna aceasta din Germania. Liderul opoziţiei ruse a fost otrăvit anul trecut, într-un oraş siberian, imediat înainte de a lua un avion către Moscova. Starea sănătăţii sale s-a agravat brusc în timpul zborului, avionul făcând o aterizare de urgenţă. După ce a petrecut două zile într-un spital din Rusia, Navalnîi a fost luat cu un charter şi transportat la spitalul Charite din Berlin. Medicii germani, elveţieni şi echipa lui Navalnîi susţin că politicianul a fost otrăvit cu novichok, o substanţă neurotoxică folosită şi produsă de armata rusă - sugerând implicarea Kremlinului - care neagă orice implicare.

Evenimentele de sâmbătă urmează să testeze sprijinul de care se bucură acasă, după ce otrăvirea sa a stârnit sancţiuni occidentale şi condamnări împotriva Moscovei.

Autorităţile ruse au trimis avertismente puternice împotriva participării la proteste, care nu au fost autorizate. Mai mulţi aliaţi ai lui Navalnîi au fost închişi sau amendaţi înaintea evenimentelor de sâmbătă, iar agenţia de supraveghere a statului rus a ordonat eliminarea postărilor de pe reţelele sociale care promovează protestele.

În Orientul Îndepărtat, Siberia şi Rusia centrală, protestele au început deja, 237 de persoane fiind deţinute la nivel naţional.

Conform publicaţiei Moscow Times, la prânz, poliţia din centrul Moscovei a început să disperseze grupurile de protestatari şi să reţină oameni în Piaţa Puşkin, unde protestul oraşului este programat să înceapă la 14:00, ora locală. Au fost raportate probleme de conectivitate la internet mobil în zonă.

Protestele au început şi în Ekaterinburg - unde temperatura este de -30 de grade Celsius, precum şi în Ufa, Chelyabinsk şi alte oraşe din centrul Rusiei.

La prânz, Oleg Stepanov, şeful echipei Navalnîi din Moscova, a fost reţinut din apartamentul său, conform unei postări a acestuia pe canalul său Telegram.

Cel puţin 15.000 de persoane au participat la proteste în Extremul Orient şi în Siberia până în prezent, a informat publicaţia mbkh, pe baza mărturiilor strânse de corespondenţii lor regionali,.

Potrivit poliţiei, până în prezent pe întinsul Rusiei au fost reţinute 174 de persoane în 25 de oraşe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor