UE cere ajutorul Turciei în criza refugiaţilor

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, se vor întâlni astăzi la Bruxelles cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a încerca să obţină sprijinul Ankarei pentru limitarea numărului de refugiaţi care intră în UE.
Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Matei Dobrovie
05.10.2015

Turcia ar urma să-şi întărească paza la graniţa cu Grecia, iar în schimb UE va aloca ţării bani şi se va angaja să mai primească o jumătate de milion de oameni, potrivit ziarului ”Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”, care citează surse din Comisia Europeană şi guvernul german.

Conform planului de acţiune UE-Turcia, paza de coastă turcă şi cea greacă ar urma să trimită patrule comune în Marea Egee, sub coordonarea agenţiei Frontex, care vor avea misiunea de a acţiona împotriva celor care-i transportă pe imigranţi ilegal spre Europa şi de a-i aduce înapoi pe toţi refugiaţii în Turcia.

Acolo ar urma să fie înfiinţate şase noi tabere de refugiaţi cu o capacitate de până la două milioane de oameni, care vor fi cofinanţate şi de Uniunea Europeană. Aceasta se va angaja să preia o jumătate de milion dintre aceşti refugiaţi, care ar urma să fie relocaţi în Europa, evitându-se astfel ca ei să-şi pună viaţa în pericol în tentativa de a trece Marea Mediterană.

Potrivit FAZ, acest plan de acţiune a fost negociat săptămâna trecută de Comisia Europeană şi reprezentanţi ai guvernului turc şi urmează să fie pus la punct până la summitul şefilor de stat şi de guvern dedicat crizei refugiaţilor de la mijlocul luni octombrie, pentru a fi pus în practică cât mai repede.

Lui Erdogan îi revine deci un rol important în criza refugiaţilor. Dacă va securiza mai bine graniţa Turciei, mai puţini sirieni vor putea pleca spre Europa, iar dacă n-o va face, fluxul migratoriu mare va continua să se reverse pe ruta Balcanilor de Vest.

Reamintim că în prezent zeci de mii de refugiaţi, dintre care mulţi sirieni care vin dinspre Turcia, sunt pe drum spre Germania şi alte state din Nordul Europei. Între timp, în Turcia trăiesc aproximativ 2 milioane de fugari sirieni, dar condiţiile sunt proaste în adăposturile pentru refugiaţi.

Turcia trebuie declarată la fel ca şi toţi ceilalţi candidaţi la aderarea la UE ca un stat de origine sigur. Până la urmă premisa pentru aderare este ca în ţările candidate să fie respectate drepturile omului, să nu existe urmărire politică, iar aceste ţări să fie sigure

Turcia, stat sigur de origine

Înainte de vizita pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan o face astăzi la Bruxelles, liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a cerut ca Turcia să fie declarată stat de origine sigur. ”Turcia trebuie declarată la fel ca şi toţi ceilalţi candidaţi la aderarea la UE ca un stat de origine sigur. Până la urmă premisa pentru aderare este ca în ţările candidate să fie respectate drepturile omului, să nu existe urmărire politică, iar aceste ţări să fie sigure”, a declarat europarlamentarul CSU pentru Spiegel Online. În opinia sa, dacă miniştrii de Interne ai UE s-ar pronunţa împotriva trecerii Turciei pe lista statelor sigure, ”ar trebui să fie oprite şi negocierile de aderare cu această ţară”.

Dacă Turcia va fi trecută pe lista statelor de origine sigure, cererile de azil venite din partea cetăţenilor turci vor putea fi procesate şi respinse mai repede. La începutul lunii septembrie, miniştrii de Interne ai UE se puseseră de acord să treacă statele din Balcanii de Vest pe această listă a statelor de origine sigure, dar situaţia Turciei rămăsese în suspans din cauza numărului mare de azilanţi turci acceptaţi mai ales ca urmare a conflictului dintre guvern şi kurzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor