Orban plănuieşte să construiască un gard la graniţa Ungariei cu România şi Croaţia

Ungaria a anunţat că plănuieşte să construiască un nou gard la graniţa sa cu Croaţia şi unul la graniţa cu România, încercând să reducă şi mai multe şansele refugiaţilor de a pătrunde pe teritoriul său. Marţi, autorităţile ungare au finalizat un controversat gard de sârmă la graniţa cu Serbia.
Viktor Orban (Sean Gallup/Getty Images)
Andrei Popescu
18.09.2015

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că vor fi necesare mai multe bariere [împotriva refugiaţilor] deoarece, deşi a fost închisă graniţa sârbo-ungară, călăuzele vor găsi o altă rută pentru a aduce imigranţi în Uniunea Europeană.

“Din moment ce ei nu mai pot trece prin Ungaria, vor schimba ruta şi vor trece prin România, probabil”, a declarat Orban într-un interviu publicat joi de ziarul german Die Welt şi de ziarul francez Le Figaro.

“Din acest motiv am decis să construim un gard la graniţa cu România, de-a lungul râului Mureş. Şi probabil vom ridica un alt gard de-a lungul graniţei croate”, a declarat el, arată Deutsche Welle.

Ungaria a finalizat marţi un controversat gard de sârmă la graniţa cu Serbia, pentru a opri noile sosiri de imigranţi în ţară. De asemenea, guvernul ungar a implementat noi legi dure privind imigraţia care prevăd, printre altele, sentinţe de 3 ani de închisoare pentru toţi cei care pătrund ilegal pe teritoriul ţării.

“Imigranţii continuă să sosească. Am reuşit să îi oprim la graniţa ungară, dar acest lucru nu va opri fluxul în sine”, a susţinut Orban.

Graniţa Serbiei cu Ungaria a fost până în această săptămână principalul punct de intrare în Uniunea Europeană pentru imigranţii care fug de conflictele şi sărăcia din Orientul Mijlociu şi Africa. Peste 200.000 de refugiaţi au pătruns în Ungaria în acest an.

În urma blocării graniţei sârbo-ungare, mulţi refugiaţi au optat pentru o călătorie mai dură prin Croaţia, încercând să ajungă în Germania şi alte ţări vest europene. Deşi iniţial guvernul croat a promis că va oferi refugiaţilor o trece liberă peste graniţa sa, totuşi, joi au fost închise temporar şapte din cele opt puncte trecere a frontierei cu Serbia.

“Traficul este interzis la punctele de trecere a frontierei Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina şi Erdut", a declarat Ministerul croat de Interne, în condiţiile în care peste 11.000 de migranţi au trecut în ultimele două zile graniţa croată venind din Serbia.

Miercuri trupele speciale ale Ungariei au întâmpinat refugiaţii sirieni care încercau să forţeze graniţa sârbo-ungară cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Secretarul General al ONU Ban Ki-moon a declarat că este şocat de tratamentul aplicat de Ungaria refugiaţilor iar Consiliul Europei a cerut Ungariei să explice existenţa noii legislaţii dure împotriva migranţilor.

Serbia a intentat un protest oficial împotriva Ungariei cu privire la folosirea de gaze lacrimogene pe teritoriul său şi premierul Aleksander Vucic a criticat comportamentul brutal al poliţiei ungare.

Autorităţile ungare au declarat că vor folosi toate mijloacele legale pentru a proteja securitatea graniţei ungare, adăugând că până acum au arestat peste 500 de imigranţi care au încercat să pătrundă ilegal în Ungaria, inclusiv un presupus “terorist”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor