UE iau în considerare reluarea importurilor de gaz rusesc

Gazprom (Getty Images)
Redacţia
14.04.2025

Liderii marilor companii din Uniunea Europeană au început să discute despre posibila reluare a importurilor limitate de gaze ruseşti, inclusiv de la gigantul energetic de stat Gazprom, informează Reuters.

În urma realegerii lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, se pare că energia a devenit o monedă de schimb în cadrul discuţiilor comerciale, provocând îngrijorarea comunităţii de afaceri potrivit căreia dependenţa de SUA a creat un alt punct de vulnerabilitate.

Între timp, discuţiile cu Qatarul privind creşterea livrărilor de gaze s-au împotmolit şi, deşi dezvoltarea energiei regenerabile s-a accelerat, ritmul este încă insuficient pentru ca UE să se simtă în siguranţă.

În acest context, unele întreprinderi europene discută deschis posibilitatea reluării importurilor limitate de gaze ruseşti.

„Dacă există o pace rezonabilă în Ucraina, am putea reveni la fluxuri de 60 de miliarde de metri cubi, poate 70, anual, inclusiv GNL”, a declarat într-un interviu Didier Holleaux, vicepreşedinte executiv al companiei energetice franceze Engie, menţionând că Rusia ar putea furniza aproximativ 20-25% din cererea UE, faţă de 40% înainte de război.

„Europa nu va ajunge niciodată să importe 150 de miliarde de metri cubi din Rusia, ca înainte de război... dar aş paria că poate 70 de miliarde de metri cubi”, a adăugat omul de afaceri francez Patrick Pouyanne, CEO al TotalEnergies.

Un sondaj realizat de institutul Forsa a arătat că 49% dintre germanii din Mecklenburg-Pomerania de Vest, statul german în care gazoductul Nord Stream ajunge din Rusia prin Marea Baltică, doresc reluarea livrărilor de gaze ruseşti.

„Avem nevoie de gaz rusesc, avem nevoie de energie ieftină - indiferent de unde provine. Avem nevoie de Nord Stream 2”, a declarat Klaus Paur, director general al Leuna-Harze, o companie petrochimică de dimensiuni medii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor