UDMR vrea să înainteze Consiliului European un "raport din umbră" privind minorităţile

Raportul oficial privind minorităţile naţionale înaintat Consiliului Europei de ţara noastră este, în opinia UDMR, plin de "inexactităţi şi de constatări care nu sunt conforme cu realitatea", motiv pentru care formaţiunea s-a apucat să facă un contraraport.
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)
Andrei Pricopie
04.03.2016

În urmă cu câteva zile, şeful UDMR Kelemen Hunor a anunţat că pregăteşte un contraraport privind minorităţile naţionale la cel înaintat de autorităţile române Consiliului Europei. Aşa-numitul "raport din umbră" al maghiarilor va fi gata până la finele lunii martie.

"UDMR pregăteşte un raport din umbră privind acordul cadru pentru minorităţi al Consiliului Europei. Guvernul României a trimis în februarie acest raport, prezentat cu o întârziere de doi ani şi fără o consultare a minorităţilor şi noi am constatat că raportul e plin de inexactităţi, de constatări care nu sunt conforme cu realitatea, lucrurile nefiind prezentate corect. De aceea, vom veni cu precizări şi sperăm ca raportul nostru să fie gata la sfârşitul lunii martie, când va fi făcut public.

Cele mai multe lipsuri din raportul Guvernului României se referă la drepturile minorităţilor privind folosirea limbii materne în justiţie şi administraţie. Când România a semnat, în urmă cu 21 de ani, acordul cadru privind minorităţile, s-a angajat să facă o lege a minorităţilor, care lipseşte însă", a declarat Kelemen Hunor, citat de gândul.info.

Potrivit liderului maghiar, raportul Guvernului a fost transmis Consiliului Europei, iar reprezentanţii acestei instituţii vor veni în România pentru a verifica pe teren dacă situaţia reală corespunde cu cea prezentată de autorităţi, urmând să aibă o întâlnire şi cu conducerea UDMR.

"Au fost câteva decizii în ultima perioadă referitor la folosirea limbii materne, de inscripţiile în limba maternă. Cu mijloace politice nu putem lupta împotriva sentinţelor definitive, care sunt puse în aplicare, dar e greu de acceptat că, după 26 de ani, drepturile minorităţilor naţionale, care au fost deja prinse în diferite legi, sunt anulate prin hotărâri judecătoreşti. Acest lucru nu poate fi acceptat pentru că duce şi la o lipsă de încredere în una dintre cele mai importante instituţii ale statului de drept, justiţia, ceea ce noi nu dorim", a exemplificat Kelemen Hunor.

Mai mult, liderul UDMR s-a declarat nemulţumit şi de acţiunile DNA. "Sunt primari puşi sub control judiciar şi nu mai pot să îşi exercite atribuţiile. Ceea ce este corupţie trebuie eradicat, trebuie condamnat, dar dacă există greşeli administrative care nu înseamnă corupţie, acolo trebuie avut grijă pentru că intrăm pe un teren periculos".

Kelemen Hunor făcea referire la primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a fost pus recent sub controlul judiciar de procurorii DNA şi are interdicţia, printre altele, de a-şi exercita funcţia de edil. Motivul? Antal Arpad este cercetat pentru utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

Dreptul UDMR de raportor, pus sub semnul întrebării

Mişcarea Angajament Civic (Cemo) a subliniat, într-un comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI, citat de Rador, că UDMR nu este o organizaţie civică independentă astfel că nu poate să trimită Consiliului Europei, în numele comunităţii maghiare, un contraraport la cel înaintat de autorităţile române.

Potrivit criteriilor Consiliului Europei, pe lângă rapoartele de ţară privind adoptarea convenţiilor internaţionale, organizaţiile civice independente din ţara respectivă pot prezenta opiniile lor în cadrul aşa-numitelor rapoarte din umbră.

Cemo a arătat că responsabil cu elaborarea raportului oficial trimis de ţara noastră a fost Departamentul pentru Relaţii Interetnice din România, instituţie condusă de o persoană numită la propunerea UDMR. Departamentul care face parte din structura Guvernului României a fost condus până în 2015 de Enikő Laczikó care şi în prezent lucrează tot acolo, ca subsecretar de stat.

"Ar fi imposibil de demonstrat că instituţia condusă de un secretar de stat membru al UDMR nu s-a consultat cu UDMR pe parcursul elaborării raportului de ţară", a transmis organizaţia, care a amintit că România a înaintat acum al patrulea raport privind minorităţile naţionale şi chiar dacă constatările cuprinse în cele trei rapoarte anterioare nu au fost conforme cu realitatea, UDMR nu le-a contestat.

În opinia acestei organizaţii, organizaţiile civice din Transilvania sunt cele care ar trebui să elaboreze cât mai multe contrarapoarte şi să rectifice greşelile cuprinse în raportul înaintat de România, nu UDMR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor