Sorin Ioniţă: ”Într-un singur tur, probabilitatea ca primarul în funcţie să fie reales e de 80%” [video]
alte articole
”În momentul de faţă, structura politică la nivel de primari a României se împarte între două partide dominante — PNL şi PSD—, care practic au cam monopolizat spectrul politic şi alegerile locale, şi zonele predominant maghiare unde se menţine UDMR. Într-un singur tur, probabilitatea de 80% este că primarul actualmente în funcţie se va realege. Am văzut după ce am făcut noi această analiză, că a ieşit un alt studiu care confirmă, care spune că în municipiile capitală de judeţ probabilitatea e chiar de 90% ca actuala conducere să se realeagă", a precizat el.
Preşedintele EFOR a mai atras atenţia că vom merge la alegerile locale ”cu 552 de aleşi locali traseişti, în baza ordonanţei Dragnea, care le permite să treacă de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul, iar aceşti ilegalişti vor organiza alegerile parlamentare. Ca urmare, reînnoirea clasei politice este mai puţin probabilă ca oricând”.
”Curtea Constituţională, anul trecut în ianuarie, a invalidat ordonanţa şi a dat temă Parlamentului să pună în ordine - ori le ia mandatele acestora, ori schimbă legea ca să se poată migra. Timp de un an şi ceva, Parlamentul a luat o non-decizie, a decis să nu facă absolut nimic şi să ignore complet chestiunea. Parlamentul este în afara Constituţiei cu această temă şi vom merge la alegeri locale într-un singur tur, cu 552 de ilegalişti, care vor organiza alegeri locale cu 80% şanse să se realeagă şi, odată realeşi, vor organiza şi alegerile parlamentare din noiembrie", a explicat Sorin Ioniţă.
Septimius Pârvu, un alt membru al Expert Forum, a prezentat o hartă interactivă a primarilor pe care-i are fiecare partid şi a confirmat că dacă alegerile se desfăşoară într-un singur tur de scrutin candidaţii în funcţie sunt avantajaţi iar independenţii nu au aproape nicio şansă de a fi aleşi.
Harta apartenenţei politice a primarilor realizată de Expert Forum arată câţi edili are fiecare partid şi care este şansa acestora de a fi realeşi. De asemenea, sunt prezentaţi primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care au probleme cu ANI şi DNA.
În cazul DNA, există 111 primari cu probleme cu legea, iar 9 dintre primari au mai multe dosare. Cea mai mare parte provin din comune (peste 80), doar 5 din oraşe şi 24 din Bucureşti şi alte municipii. În cazul preşedinţilor de consilii judeţene, Nicuşor Constantinescu (Constanţa) are cel mai mare număr de dosare, urmat de Gheorghe Bunea Stancu (Brăila), Marian Bîgiu (Buzău) şi Constantin Nicolescu (Argeş), cu câte 2 dosare.
Din datele ANI reiese că 347 de primari au avut probleme cu legea, iar 46 dintre primari au 2 sau mai multe probleme de integritate. Unii dintre primari au fost chiar de două ori în incompatibilitate sau conflict de interese.