Deşi cei mici s-au trezit fără manuale pe bănci, Dan Şova anunţă marile reuşite ale Guvernului Ponta în domeniu

Halucinant. Deşi prima zi de şcoală a început fără manuale pentru cei mici, purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, anunţă că Guvernul Ponta a reuşit sa în final să repună domeniul Educaţiei pe lista priorităţilor şi să producă mult aşteptatele schimbări în bine, iar noul an şcolar începe cu dreptul.
Andrei Pricopie
15.09.2014

alte articole

Audierea în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi spre validare. În imagine, Dan Şova, Ministrul Transporturilor (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
15.09.2014

Halucinant. Deşi prima zi de şcoală a început fără manuale pentru cei mici, purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, anunţă că Guvernul Ponta a reuşit sa în final să repună domeniul Educaţiei pe lista priorităţilor şi să producă mult aşteptatele schimbări în bine, iar noul an şcolar începe cu dreptul.

"În ultimii doi ani şi jumătate au avut loc numeroase schimbări în bine în sistemul de învăţământ, care au marcat o schimbare a viziunii faţă de ce înseamnă educaţia viitorului pentru România. În primul rând există un mai mare respect faţă de muncă depusă de profesori, faţă de performanţele tinerilor de valoare şi faţă de rolul triadei elev-profesor-părinte în calitatea şi evoluţia actului educaţional. Totodată, Guvernul condus de Victor Ponta a reuşit să repună domeniul Educaţiei pe lista priorităţilor printr-o creştere anuală a bugetului învăţământului, prin investiţii susţinute în infrastructura şcolară şi prin revizuirea planurilor cadru, a programelor şi manualelor, acestea fiind adaptate nevoilor elevilor din era digitală", a transmis Şova în cadru unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Purtătorul de cuvânt mai anunţă că bugetul Educaţiei a avut anul trecut cea mai mare rată de creştere din UE, circa 500 de şcoli vor fi construite sau modernizate prin fonduri europene în următorii doi ani, peste 2.400 de şcoli din ţară au fost conectate la internet iar peste 1.200 de microbuze, autobuze şi autocare sunt achiziţionate şi distribuite pentru transportul elevilor, mai ales în mediul rural. Totodată, Şova explică cum salariile profesorilor debutanţi au crescut cu 10%, şcolile profesionale au fost relansate prin acordarea de burse de 200 de lei lunar, au fost introduse numeroase discipline opţionale care completează educaţia tinerilor şi, foarte important pentru sănătatea copiilor din România, numărul de ore de mişcare şi educaţie fizică din ciclul primar a fost dublat.

"Aşadar, acest an şcolar începe cu dreptul. Schimbările din sistem corectează multe dintre greşelile din trecut, iar acum putem spune că învăţământul este temelia viitorului României. Mult succes elevilor şi cadrelor didactice în noul an şcolar!", concluzionează Dan Şova.

Cum se prezintă însă realitatea?

Surprinzător este că Şova nu a suflat o vorbă despre situaţia fără precedent în istoria României întâmpinată astăzi de elevii de clasa I şi a II-a, care s-au trezit, în prima zi de şcoală, fără manuale, urmare a faptului că licitaţia organizată de Ministerului Educaţiei a eşuat. Ministrul Remus Pricopie i-a anunţat astăzi pe boboci că, în loc să studieze după manuale, vor recapitula noţiunile din clasa pregătitoare, apoi vor învăţa după fişe, iar elevii de clasa a II-a vor folosi manualele vechi pentru a parcurge programa.

Şova nu a zis nimic nici despre condiţiile insalubre care se regăsesc peste 40% din şcoli, care nu u îndeplinesc condiţiile de igienă şi nu au aviz de funcţionare. Potrivit Realitatea.net, profesori vor încerca şi în acest an să supravieţuiască cu salarii de mizerie, în timp ce elevii vor fi nevoiţi să înveţe materii multe şi nefolositoare. Totodată, elevi vor găsi din nou pe bănci cornul şi laptele pentru ca Ministrul Educaţiei a uitat de bucătăriile care ar fi trebuit înfiinţate în şcoli şi licee. În timp ce Şova se lăuda cu noile microbuze şcolare despre care vorbea, distribuite în judeţele din toată ţara, uita să abordeze problema suplimentării fondurilor pentru carburant.

Şi premierul Ponta preciza astăzi că nu ştie "dacă mai e vreun copil, chiar şi de clasa I, care să nu ştie să umble pe computer, să nu aibă telefon cu Internet", însă probabil că acesta nu era la cunoştinţă cu statisticile reale din ţara noastră, care arată că mulţi elevi sunt nevoiţi să abandoneze şcoala, din cauza sărăciei.

Potrivit publicaţiei Curierul Naţional, costurile ascunse din învăţământ şi subfinanţarea acestuia produc în timp efecte nefaste asupra societăţii, generând abandon şcolar şi chiar analfabetism. Dintre cei peste 2,5 milioane de copii care au început şcoala, aproximativ 67.000 vor abandona cursurile până la sfârşitul anului şcolar 2014 – 2015, după cum arată un studiu realizat de organizaţia „Salvaţi copiii”, îngroşând astfel rândurile celor peste 260.000 de copii de vârstă şcolară care n-au frecventat niciodată vreo formă de învăţământ.

Ca să nu mai vorbim de faptul că statul nu a decontat transportul pentru 200.000 de elevi iar decontarea navetei profesorilor are aceeaşi "soartă nefericită" cu cea a elevilor,

În final, ar trebui menţionat că Guvernul Ponta a adoptat în iunie o controversată ordonanţă de urgenţă care aduce o serie de modificări fără precedent Legii Educaţiei Naţionale, aceasta fiind aprig contestată atât de preşedintele Traian Băsescu, cât şi de Opoziţie şi diverse grupuri din societatea civilă. Ordonanţa reglementează, printre altele, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor în domeniul autorităţilor locale, organizarea de doctorate la formele de învăţământ cu frecvenţă redusă, oferirea posibilităţii persoanelor private de a înfiinţa universităţi particulare, organizarea unei a treia sesiuni de Bacalaureat, precum şi pregătirea elevilor fără Bacalaureat la facultate, în colegii.

În lumina acestor argumente, realitatea sistemului educativ din România pare destul de diferită de cea prezentată cu fast de purtătorului de cuvânt al social-democraţilor, Dan Şova, şi în niciun caz nu era momentul ca cineva să spună că începem cu dreptul nou an şcolar când de pe băncile elevilor din clasele primare lipsesc tocmai manualele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor