Rusia avertizează că va răspunde unei consolidări a prezenţei NATO la graniţele sale

(NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
28.08.2014

Moscova va ţine cont de activitatea forţelor NATO în apropierea graniţelor Rusiei atunci când îşi va elabora planurile militare, a declarat reprezentantul Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, citat joi de agenţia de ştiri rusă Interfax, relatează Reuters.

'Evident, vom lua în considerare configuraţia şi activitatea forţelor NATO la graniţa Rusiei în planificările noastre militare şi vom lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea şi pentru a contracara orice ameninţare', a declarat Aleksandr Gruşko pentru Interfax.

NATO a luat o serie de măsuri pentru a consolida prezenţa sa militară în Europa de Est după declanşarea crizei din Ucraina. Totodată, se aşteaptă ca la summitul NATO din Marea Britanie, de săptămâna viitoare, să fie luate măsuri pe termen lung pentru protejarea statelor din regiune, notează Reuters.

Măsurile Alianţei 'vor slăbi însăşi NATO şi ţările care iau parte la acestea. Interesele de securitate comună paneuropeană vor avea serios de suferit', a declarat Gruşko într-un interviu acordat Interfax, preluat de EFE.

Reprezentantul Rusiei la NATO a insistat că planurile Alianţei Nord-Atlantice de a-şi consolida prezenţa în apropierea frontierelor ruse vor complica şi mai mult relaţiile NATO cu Moscova.

Pe fondul insistenţei unor ţări precum Polonia sau republicile baltice, care vorbesc de o ameninţare rusă la adresa securităţii lor, şi a solicitărilor repetate pentru ca NATO să-şi sporească prezenţa în estul Europei, Gruşko a apreciat că 'aceste idei, care contrazic înţelegerile dintre Rusia şi Alianţă, nu vor aduce stabilitate în relaţiile' dintre Moscova şi organizaţie.

'Sunt sigur că majoritatea ţărilor din Europa înţeleg că, oricât de mult s-ar chinui NATO, încercările de a crea o structură de securitate fără Rusia sau chiar împotriva Rusiei sunt sortite eşecului', a spus diplomatul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor