Ucraina, schimb controversat de prizonieri cu Rusia. Zelenski eliberează oameni care au tras în protestatarii Euromaidan

Andrei Popescu
30.12.2019

alte articole

Separatişti proruşi în Lugansk. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.12.2019

Forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au finalizat un schimb controversat de prizonieri.

76 de prizonieri care au luptat în conflictul din est de partea guvernului de la Kiev s-au întors acasă, în timp ce oficialii separatişti au declarat că separatiştii din Doneţk şi Lugansk au primit în total 124 de pro-ruşi.

Schimbul a avut loc după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul ucrainean Volodimir Zelenski au organizat primele discuţii faţă în faţă la Paris pe 9 decembrie şi au convenit asupra unor măsuri pentru a detensiona situaţia din singura zonă de război activ a Europei.

Summit-ul, mediat de liderii Franţei şi Germaniei, a fost primul de acest gen în trei ani.

Schimbul a avut loc la punctul de control din Mayorsk, lângă oraşul Horlivka, o linie de demarcaţie între Ucraina şi separatiştii pro-ruşi.

Mulţi ucraineni sunt nemulţumiţi de faptul că printre cei eliberaţi de Kiev se află oameni care au împuşcat protestatari ai Euromaidanului, cu alte cuvinte oameni care au tras în civili ucraineni care demonstrau de mai multe săptămâni împotriva preşedintelui de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

Într-o scrisoare deschisă către Zelenski săptămâna aceasta, familiile victimelor au avertizat că eliberarea suspecţilor ar putea genera un „val de proteste”.

"Am dori să vă informăm că aceste persoane nu sunt nici participanţi, nici victime ale conflictului din estul Ucrainei", au spus ei pe Facebook.

Schimbul vine la trei luni după ce Ucraina a efectuat un alt schimb mult aşteptat cu Rusia de 35 de prizonieri de fiecare parte. În cadrul acelui schimb, Rusia l-a eliberat pe cineastul ucrainean Oleg Sentsov şi 24 de marinari ucraineni reţinuţi în timpul incidentului din strâmtoarea Kerci, când Rusia a capturat un vas ucrainean.

Peste 13.000 de persoane au fost ucise de când separatiştii pro-ruseşti din estul Ucrainei au cerut să fie independenţi în 2014.

De la venirea la putere în mai, preşedintele Zelenski, în vârstă de 41 de ani, a încercat să revigoreze un proces de pace pentru a pune capăt conflictului.

La summitul de la Paris, liderii au căutat să reînvie acordul semnat la Minsk în 2015, care solicită retragerea armelor grele, restabilirea controlului Kievului asupra graniţelor sale şi organizarea de alegeril locale.

Toate acestea la schimb cu acordarea unui statut special pentru regiunile separatiste - Doneţk şi Luhansk - o concesie care ar dinamita efectiv şi irevocabil parcursul european al Ucrainei, cu alte cuvinte exact motivul principal pentru care Euromaidanul a avut loc de fapt.

Poziţia preşedintelui Volodimir Zelenski a produs proteste masive la Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor