Rusia şi Ucraina ajung la un acord preliminar privind tranzitul de gaz

(Captură Foto)

Rusia, Ucraina şi Comisia Europeană, după discuţii de câteva ore, joi, au convenit, în principiu, cu privire la un nou acord privind livrările de gaz începând după 1 ianuarie 2020, a anunţat vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Ucraina este o rută cheie de tranzit pentru exporturile de gaze pe conducte ruseşti în Europa.

Acordul actual dintre cele două ţări post-sovietice expiră la sfârşitul acestui an.

"După aceste discuţii foarte intense, mă bucur foarte mult să spun că am ajuns la un acord în principiu cu privire la toate elementele cheie - iar acest lucru mi se pare o veste foarte bună pentru Europa, pentru Rusia şi Ucraina", a spus Sefcovic.

Sefcovic, ministrul Energiei din Ucraina, Oleksiy Orzhel, şi ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, s-au întâlnit joi la Berlin. Nu au oferit detalii asupra acordului.

Gazprom a afirmat într-o declaraţie că Moscova şi Kiev se vor întâlni vineri în capitala Minsk a Bielorusiei pentru a continua discuţiile.

În cadrul aceleiaşi declaraţii de presă, Orzhel a spus că speră să se ajungă la „rezultate pozitive pentru toate părţile”.

Novak, lăudând moderarea acordului de către Germania, a precizat că „toţi am făcut o treabă bună”.

La începutul acestui an, cancelarul german Angela Merkel l-a numit pe Georg Graf Waldersee trimis special al Germaniei pentru a reprezenta interesele Berlinului în cadrul discuţiilor cu privire la gaz.

Rusia şi Germania construiesc împreună conducta de gaz Nord Stream 2, care va fi lansată anul viitor. Acesta va dubla aprovizionarea cu gaz rusesc către Germania pe ruta care trece pe sub Marea Baltică.

Oficialii Rusiei, Ucrainei şi ai Comisiei Europene s-au întâlnit la 10 zile după aşa-numitele discuţii Normandia de la Paris, pe 9 decembrie, la care au participat preşedinţii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi cancelarul Merkel din Germania.

Preşedinţii Vladimir Putin al Rusiei şi Volodimir Zelenski al Ucrainei, în prima lor întâlnire faţă în faţă, au discutat despre schimbul de prizonieri, un angajament reînnoit de a pune în aplicare un acord de încetare a focului existent în regiunea Donbass din estul Ucrainei.

Criticii planului susţin că acesta va dinamita parcursul european al Ucrainei, fiind mult prea aproape de planurile schiţate de Kremlin cu privire la viitorul Ucrainei.

Moscova construieşte în prezent două conducte de gaz, Nord Stream 2 şi Turk Stream.

Extinderea acesteia din urmă către Europa de Sud-Est are ca scop ocolirea Ucrainei.

La conferinţa de presă anuală de joi, Putin a declarat că Moscova intenţionează să menţină tranzitul de gaze prin Ucraina indiferent de noile conducte pe care Rusia le construieşte, semnalând o poziţie mai blândă faţă de fostul său vecin sovietic.

Moscova a anexat peninsula Crimeea în 2014 într-o evoluţie care a aruncat în aer legăturile internaţionale cu Europa şi SUA.

"Vom căuta o soluţie acceptabilă pentru toate părţile, inclusiv Ucraina", a afirmat Putin, adăugând că Rusia ar fi gata să ofere Kievului o reducere de 20-25% pentru achiziţiile de gaz.

"Sunt sigur că vom ajunge la un acord ... Nu avem nicio dorinţă de a exacerba situaţia ... sau de a folosi acest lucru pentru a influenţa situaţia din Ucraina."

Ucraina a sistat importuri directe de gaz rusesc în noiembrie 2015.