Ungaria ar bloca aderarea Ucrainei la NATO din cauza legilor legate de limbă

Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe (JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
05.12.2019

Ministrul de Externe al Ungariei a declarat, miercuri, că Budapesta va bloca apartenenţa Ucrainei la NATO până când Kievul va restabili drepturile pe care etnicii maghiari le aveau înainte ca o lege a limbii să restricţioneze accesul minorităţilor la educaţie în limbile materne.

Ungaria a criticat Ucraina cu privire la ceea ce spune că sunt restricţii asupra drepturilor a aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a folosi limba maternă, în special în învăţământ, după ce Ucraina a adoptat, în 2017, o lege prin care restricţionează utilizarea limbilor minoritare.

"Nu cerem niciun drept suplimentar pentru unguri în Transcarpatia, doar acele drepturi pe care le aveau înainte", a declarat Szijjarto pentru agenţia de ştiri de stat MTI, la summitul NATO de la Londra.

Ungaria a declarat că este deschisă consultărilor cu Ucraina în această privinţă.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au prăbuşit în urma anexării peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014 şi a sprijinului Kremlinului pentru rebelii separatişti din estul Ucrainei în conflictul care a ucis mai mult de 13.000 de oameni.

Limba este o problemă sensibilă în Ucraina, unde unii ucraineni susţin că preponderenţa Rusiei este o moştenire a erei sovietice care subminează identitatea Ucrainei.

În ultimii ani a apărut o presiune pentru promovarea limbii ucrainene în instituţiile de stat, şcoli, televiziune şi mass-media în detrimentul folosirii limbii ruse.

Comisia de la Veneţia a cerut Ucrainei în 2017 să asigure un nivel substanţial de predare în limbile oficiale ale Uniunii Europene, precum maghiara şi româna, ambele având minorităţi semnificative în Ucraina.

Acesta a mai spus că Ucraina ar trebui să asigure o proporţie suficientă de instituţii de învăţământ în limbile minorităţilor, pe lângă cea ucraineană, să acorde mai mult timp pentru reforma treptată, să scutească şcolile private şi să intre într-un nou dialog cu minorităţile.

"Ucraina respectă toate recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la legea educaţiei", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă NATO din octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor