Putin: sancţiunile Occidentului sunt agresiuni şi va trebui să retaliam

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat, marţi, să sancţiunile occidentului vor fi văzute precum un act de agresiune la care Moscova va trebui retalieze, notează BBC.

La scurt timp după semnarea tratatul de alipire la Federaţia Rusă a Republicii Crimeea şi a oraşului Sevastopol, ministrul de Externe rus, Serghey Lavrov, a emis mai multe avertizări către Occident într-o convorbire telefonică cu secretarul de stat american, John Kerry.

Conform preşedintelui rus, Vladimir Putin, tratatul de anexare a celor două teritorii ucrainene a intrat deja în vigoare. Chiar dacă actul mai trebuie aprobat de Curtea Constituţională rusă şi apoi ratificat de către Parlament, nu există nici un dubiu că acesta va întâmpina vreo rezistenţă.

Luni, Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus mai multe sancţiuni asupra oficialilor ruşi şi ucraineni implicaţi în agresiunile împotriva Ucrainei. Marţi, în urma aprobării tratatului de alipire la Moscova, Casa Albă a anunţat că va întări sancţiunile asupra Rusiei.

Vice-preşedintele american Joe Biden, aflat în vizită la Varşovia pentru a dezbate alături de premierul Poloniei Donald Tusk un plan de energetic pentru Europa, a acuzat Rusia că ”a capturat un teritoriu”.

”Rezidenţii din Crimeea şi-au făcut alegerile democratice în linia legii internaţionale”, a declarat Lavrov, cu privire la referendumul din Crimeea desfăşurat în prezenţa forţelor armate ruse.

”Sancţiunile introduse de Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt inacceptabile şi nu vor rămâne fără consecinţe”, a declarat Lavrov.

Kerry a avertizat că orice incursiune a Rusiei în estul Ucrainei va fi ”un pas incredibil la care nu se poate gândi.” Acesta ”speră că nu se va ajunge acolo”.

Odată cu noile tensiuni din Crimeea, un ofiţer ucrainean a fost ucis în urma unui atac al forţelor ruseşti asupra unei baze militare din capitala Simferopol, conform oficialilor de la Kiev.