Joe Biden a sosit marţi la Varşovia pentru consultări pe tema situaţiei din Ucraina

Vicepresedintele american Joe Biden
Vicepresedintele american Joe Biden (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
18.03.2014

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a sosit marţi la Varşovia pentru consultări pe tema situaţiei din Ucraina, informează Mediafax. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Casa Albă, oficialul american urmează să discute cu premierul Donald Tusk şi cu preşedintele Bronislaw Komorowski "evenimentele din Ucraina şi alte dosare regionale".

Joe Biden s-a întâlni marţi după-amiază şi cu preşedintele eston Toomas Hendrik Ilves, aflat într-o vizită la Varşovia. Apoi, vicepreşedintele SUA va pleca la Vilnius, unde va continua miercuri consultările pe aceleaşi subiecte cu preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, şi cu preşedintele leton Andris Berzins.

Foarte preocupate de operaţiunile Rusiei în Ucraina, Polonia şi ţările baltice sunt îngrijorate de propria lor securitate pe termen mai lung şi solicită o atitudine mai fermă a occidentalilor faţă de Moscova, informează sursa citată.

Îngrijorările vin în urma evenimentelor ce se desfăşoară în Ucraina şi Crimeea. Este de precizat şi faptul că un ofiţer ucrainean a fost rănit prin împuşcare la Simferopol, într-o tentativă de luare cu asalt a unei baze militare din capitala Crimeei, ocupată de trupe ruse, a declarat marţi comandantul Marinei ucrainene Serghei Gaiduk, relatează AFP. El nu a precizat când a avut loc acest atac şi nici numărul unităţii militare vizate.

"Tentative de luare cu asalt a unităţilor militare, cu armele, s-au multiplicat în aceste zile. Într-un atac împotriva unei baze de la Simferopol, un ofiţer ucrainean a fost rănit prin împuşcare la nivelul unui picior", a declarat Gaiduk într-o întâlnire cu preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov şi premierul Arseni Iaţeniuk.

Potrivit lui Serghii Gaiduk, 38 de baze militare ucrainene sunt blocate în prezent de către forţe ruse în Crimeea, care a fost alipită de facto Rusiei marţi, transmite Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor