Ucraina cere ONU şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să participe la eforturile umanitare din regiunea rusă Kursk

Ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sybiha (Epoch Times România)
Redacţia
18.09.2024

Ucraina a declarat luni că a solicitat Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) să se alăture eforturilor umanitare din regiunea rusă Kursk, în urma unei incursiuni transfrontaliere a forţelor ucrainene, potrivit Reuters.

Armata ucraineană rămâne în regiunea Kursk la mai mult de o lună după lansarea asaltului, în urma căruia, potrivit preşedintelui Zelenski, Kievul a preluat controlul asupra a aproximativ 100 de aşezări. Ministerul rus al Apărării a declarat, luni, că forţele sale au recâştigat controlul asupra altor două sate.

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha, a transmis că a instruit ministerul său să invite ONU şi CICR să lucreze duminică în regiunea Kursk. Ministerul a confirmat că a emis solicitările.

„Ucraina este pregătită să le faciliteze munca şi să îşi dovedească aderarea la dreptul umanitar internaţional”, a declarat Sîbiha pe X, după ce a vizitat regiunea Sumî, de unde forţele ucrainene au lansat atacul transfrontalier.

El a declarat că Armata ucraineană asigură asistenţă umanitară şi trecerea în siguranţă a civililor din regiunea Kursk.

Ministerul Afacerilor Externe a declarat că invitaţiile au fost trimise la CICR şi ONU, „ţinând seama de situaţia umanitară şi de necesitatea de a asigura în mod corespunzător drepturile fundamentale ale omului pe teritoriul regiunii Kursk”.

Instituţia a menţionat că a solicitat CICR să monitorizeze respectarea de către Ucraina a principiilor dreptului umanitar internaţional.

Nu a fost imediat clar cum sau dacă ONU sau CICR au răspuns.

Potrivit agenţiei ruse de presă de stat TASS, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că astfel de declaraţii sunt „provocatoare”. El a precizat că Moscova, care a lansat invazia la scară largă împotriva Ucrainei în 2022, se aşteaptă ca ONU şi CICR să nu accepte invitaţiile.

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a declarat că reacţia Kremlinului a arătat un dispreţ faţă de nevoile umanitare ale propriului popor şi o teamă de a lăsa observatorii internaţionali să vadă situaţia din Kursk.

Agenţia de presă rusă de stat RIA a declarat că preşedinta CICR, Mirjana Spoljaric, a sosit într-o vizită la Moscova şi intenţionează să se întâlnească cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

Săptămâna trecută, bombardamentele ruseşti au ucis trei ucraineni care lucrau pentru CICR şi au rănit alţi doi într-un sat din regiunea Doneţk, aflată pe linia frontului, au declarat oficiali ucraineni. Spoljaric a condamnat atacurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor