Retragere de trupe dintr-un oraş “fierbinte” în estul ucrainean lovit de război

Luptător separatist pro-rus în oraşul Lugansk, din estul Ucrainei. (Getty Images)
Andrei Popescu
27.06.2019

Forţele armate ale Ucrainei au început retragerea din oraşul Stanitsia Luhanska în regiunea estică Lugansk, unul dintre cele şase puncte de trecere civile de-a lungul liniei de contact de 450 km în zona de război din estul ţării, cunoscută sub numele de Donbas, potrivit RFE/RL.

Într-un mesaj postat pe Facebook, general-locotenentul ucrainean Oleksandr Sirski, comandant al Operaţiunii Forţelor Comune în Donbas, a declarat că soldaţii şi-au părăsit “una dintre poziţiile lor” la punctul respectiv de control.

Un acord de încetare a focului de şapte zile a precedat retragerea trupelor, a susţinut într-o postare pe Twetter Varvara Pahomenko, şefa misiunii în Ucraina a grupului umanitar Geneva Call.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează respectarea armistiţiului încheiat între armata ucraineană şi separatiştii susţinuţi de Rusia, a salutat măsura.

Yaşar Halit Cevik, observator şef al OSCE în Ucraina, a declarat că echipa sa este pregătită să monitorizeze procesul de retragere a soldaţilor.

Cevik a precizat că patrule de monitorizare suplimentare au fost trimise în zonă, care este situată la 15 km nord-est de capitala regională Lugansk.

“Misiunea [OSCE] desfăşoară de asemenea o operaţiune de supraveghere de la distanţă, folosind camere video şi drone”, a adăugat Cevik.

Unităţile de luptă susţinute de ruşi în acea zonă au început de asemenea să se retragă din poziţiile lor, iar reprezentanţii acestora au afirmat că operaţiunea va dura aproximativ 3 zile pentru a fi finalizată.

Stanitsia Luhanska a fost un punct fierbinte începând cu aprilie 2014, când a izbucnit conflictul militar din estul Ucrainei. Un pod a fost distrus acolo la începutul anului 2015, trecerea fiind posibilă doar pe jos.

În 2018, ONU a alocat fonduri pentru repararea podului, însă luptele permanente au făcut imposibilă îmbunătăţirea infrastructurii din zonă. Podul este doar unul dintre cele două puncte de trece din regiunea Lugansk.

ONU susţine că peste 13.000 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei şi 1,5 milioane s-au refugiat pe teritoriul ţării.

Conflictul a izbucnit la o lună după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor