Kievul cere arme americanilor înaintea unei posibile întâlniri Trump-Zelenski
alte articole
Ucraina a cerut pentru prima dată oficial să cumpere echipamente militare americane, deoarece naţiunea continuă să lupte împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia în unele zone ale provinciilor estice Doneţk şi Lugansk, potrivit RFE/RL.
Ambasada Statelor Unite din Kiev a publicat, duminică, pe pagina de Twitter, o declaraţie a fostului ambasador american în Ucraina, William Taylor, prin care se anunţă cererea ţării privind armele. Taylor se reîntoarce în Ucraina pentru a conduce misiunea diplomatică americană în Kiev în perioada alegerilor parlamentare programate pentru 21 iulie.
“Începem procesul de analizare a acestei cereri. SUA sprijină Ucraina în ceea ce priveşte suveranitatea acesteia, integritatea teritorială şi înfăptuirea reformelor în sectorul apărării”, a precizat Taylor în declaraţie.
SUA a acordat Ucrainei sprijin militar, inclusiv rachete anti-tanc Javelin, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari începând cu 2014, când Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi a alimentat un conflict separatist în regiunea est-ucraineană Donbas.
Rusia a trimis separatiştilor luptători şi peste 450 de tancuri şi 700 de piese de echipament militar greu, a declarat luna trecută fostul ambasador american în Ucraina, John Herbst, în cadrul unei audieri în Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului SUA.
Herbst a declarat că Ucraina probabil va comanda noi rachete Javelin, întrucât tancurile continuă să reprezinte o problemă cheie a forţelor ucrainene.
Totuşi, el a subliniat că Ucraina nu are miliarde de dolari la dispoziţie pentru a-i cheltui pe arme americane.
Cererea de cumpărare a fost făcută în contextul în care preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski plănuieşte să efectueze prima vizită oficială în SUA.
Vizita, care ar putea avea loc în următoarele săptămâni, ar fi prima întâlnire între preşedintele american Donald Trump şi Zelenski, care a câştigat alegerile ucrainene în aprilie.
Deşi Trump a manifestat interes pentu dezvoltarea relaţiilor cu Rusia, totuşi el a făcut din extinderea exporturilor americane o componentă cheie a politicii sale economice.
O vânzare de arme în Ucraina s-a putea materializa după prima întâlniri dintre cei doi şefi de stat.
Totuşi, Herbst a afirmat că momentul anunţului privind achiziţiile militare nu ar trebui supraapreciat.
“Înţelegerea mea este că această acţiune este preconizată de ceva timp”, a precizat el.