Volker: Măsura Moscovei privind paşapoartele pentru rezidenţii din Donbas subminează planul de pace

Delegatul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.07.2019

Kurt Volker, delegatul special al SUA pentru Ucraina, a declarat că decizia Rusiei de a accelera acordarea cetăţeniei tuturor rezidenţilor din regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk contravine eforturilor de a realiza pacea în conflictul armat din Ucraina care se află în cel de-al şaselea an, potrivit RFE/RL.

Într-un mesaj postat joi pe Twitter, Volker a susţinut că prin accelerarea acordării paşapoartelor ruseşti cetăţenilor ucraineni, măsura “contravine spiritului acordurilor de la Minsk”.

“Rusia trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile de la Minsk”, a adăugat el.

O serie de acorduri de încetare a focului anunţate ca parte a acordurilor de pace de la Minsk – încheiate în septembrie 2014 şi februarie 2015 – au contribuit la reducerea luptelor dar au eşuat să reziste.

Principalele prevederi ale acordurilor de pace includ un acord cuprinzător de încetare a focului, retragerea armelor grele de pe linia frontului, schimbarea tuturor prizonierilor şi acces nestânjenit în zona de conflict pentru observatorii Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE).

Decretul de miercuri al preşedintelui rus Vladimir Putin a extins calificarea pentru procedura simplificată care, iniţial, s-a aplicat doar rezidenţilor din părţile controlate de separatişti ale regiunilor est-ucrainene Doneţk şi Lugansk, cunoscute sub numele de Donbas.

Astfel, conform noului document, rezidenţii din zonele controlate de guvernul ucrainean în regiunile Doneţk şi Lugansk pot la rândul lor să folosească această procedură dacă au fost înregistraţi că locuiesc permanent acolo începând cu aprilie 2014, când a început conflictul dintre separatişti şi forţele Kievului.

Mai mult, Putin extinsese anterior lista persoanelor eligibile pentru paşapoarte obţinute rapid prin adăugarea ucrainenilor care au locuit la un moment dat în regiunea ucraineană Crimeea înainte ca aceasta să fie anexată ilegal de către Rusia în martie 2014. Pe listă au fost incluşi şi cetăţenii din Irak, Yemen, Siria şi Afganistan care s-au născut în Rusia în timpul perioadei sovietice.

Ucraina şi Occidentul au etichetat măsura ca fiind o tentativă de subminare a suveranităţii Ucrainei şi este considerată un efort de a-l provoca pe preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski şi de a-i submina victoria electorală din aprilie.

Kievul a declarat că paşapoartele ruseşti emise sub această procedură sunt ilegale.

Drept răspuns, Zelenski a cerut Ministerului de Externe să simplifice procedura pentru ca ucrainenii din diaspora să primească cetăţenie ucraineană, potrivit unui mesaj postat în 17 iulie pe pagina prezidenţială oficială de Facebook.

Zelenski a mai susţinut că doreşte ca procedura să fie simplificată şi pentru străinii care sunt privaţi de drepturile sau libertăţile lor.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise şi alte 1,5 milioane s-au refugiat intern în timpul conflictului est-ucrainean izbucnit în aprilie 2014.

De când a fost ales, Zelenski a indicat că doreşte să pună capăt conflictului din Donbas.

În prima lor convorbire telefonică, Zelenski şi Putin au discutat, în 11 iulie, despre un posibil schimb de prizonieri şi despre luptele continue din estul Ucrainei între separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernamentale.

Ulterior, în 16 iulie, Vadim Pristaiko, adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale a Ucrainei, a declarat reporterilor în Kiev că consilieri ai liderilor Germaniei, Franţei, Rusiei şi Ucrainei – cele patru ţări care aparţin aşa-numitului Format Normandia pentru discuţii dedicate soluţionării conflictului din estul Ucrainei – au ajuns la un acord privind un schimb de prizonieri între Kiev şi separatiştii susţinuţi de Rusia, potrivit RFE/RL. Pristaiko a adăugat că, potrivit acordului, schimbul trebuie să aibă loc într-o lună, adăugând că numărul exact al persoanelor ce vor fi schimbate încă nu a fost stabilit.

Un alt acord de încetare a focului, încheiat miercuri în Minsk de către reprezentanţii Ucrainei, Rusiei şi OSCE ar urma să intre în vigoare în câteva zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor