Nicuşor Dan nu stă la discuţii cu Grindeanu. Transmite respectul său protestatarilor

USR cere abrogarea ordonanţei care a scos oamenii în stradă şi retragerea proiectului privind graţierea. "Nu cred că votanţii PSD doresc eliberarea politicienilor corupţi", transmite USR.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România (USR) cere demisia guvernului condus de Sorin Grindeanu pentru abuzul de putere comis în raport cu celelalte puteri din stat la adoptarea Ordonanţei nr 13 şi pentru că a propus două texte de acte normative profund imorale şi neconstituţionale.

"Cerem primului ministru şi guvernului Grindeanu abrogarea OUG privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală şi cerem retragerea, pentru că poate să o facă, a proiectului de lege privind graţierea de la dezbaterea din Parlament, pentru ca proiectul legii graţierii, ca şi OUG care modifică Codurile penale, sunt fundamental viciate şi ele pornesc de la nevoile unui grup de oameni politici corupţi şi nu de la nevoile societăţii", a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul USR, Nicuşor Dan.

Totodată, Dan a anunţat şi că Uniunea nu va participa la consultările cu partidele politice pe care Sorin Grindeanu şi-a exprimat intenţia să le demareze pe marginea actualului text al Ordonanţei 13, căci Grindeanu nu are legitimitatea să poarte asemenea discuţii.

"Nu am fost contactat şi premierul Grindeanu nu are legitimitatea de a conduce astfel de discuţii. În primul rând, a propus două texte de acte normative profund imorale şi neconstituţionale. În la doilea rând, legiferarea este atributul Parlamentului şi nu al prim-ministrului”, a spus Nicuşor Dan.

Nu în ultimul rând, Nicuşor Dan a mai precizat că USR va cere luni, Biroului permanent al Senatului, revenirea asupra calendarului de dezbateri al proiectului de lege privind graţierea, în cazul în care în şedinţa de duminică Guvernul nu va retrage acest proiect, astfel încât acesta să fie abrogat în regim de urgenţă de către Parlament în săptămâna care urmează.

De asemenea, în cadrul conferinţei de presă, Nicuşor Dan şi-a exprimat respectul pentru oamenii care au protestat în stradă:

"Faptul că guvernul se pregăteşte să dea înapoi, este meritul lor şi ceea ce s-a întâmplat zilele astea va rămâne, cred, de acum încolo în conştiinţa politicienilor care se pregătesc sau au de gând să facă acelaşi tip de lucruri. Domnul Grindeanu cred că trăieşte într-o altă realitate atunci când spune că votanţii PSD susţin ceea ce a făcut guvernul. Nu cred că votanţii PSD doresc eliberarea politicienilor corupţi şi întreruperea dosarelor penale ale politicienilor corupţi. Cred că votanţii PSD doresc şi ei o Românie în care legea se respectă, în care cine greşeşte plăteşte", a transmis Nicuşor Dan.