Turul muzeelor online: Muzeul Prado şi Muzeul Thyssen Bornemisza (Madrid)

Seneca cel Tânăr, bust expus la Muzeul Prado, Madrid.
Seneca cel Tânăr, bust expus la Muzeul Prado, Madrid. (Jean-Pol GRANDMONT/Sub licenţă CC BY 3.0 via Wikimedia Commons)

Pe website-ul Google Art Project, iubitorii de artă pot vizita muzeele cele mai interesante din lume. Utilizatorii site-ului se pot plimba prin muzee şi pot vedea tablourile în cel mai mic detaliu.

Aveţi oportunitatea să vizitaţi două muzee bine cunoscute din Madrid: Muzeul Prado şi Muzeul Thyssen Bornemisza.

MUZEUL PRADO

Muzeul Prado, una dintre cele mai mari galerii de artă din lume, în 2019 a împlinit 200 de ani. Imensa clădire adăposteşte cea mai mare şi mai valoroasă colecţie de pictură spaniolă din lume începând din Perioada Romanică până în secolul XIX-lea.

Clădirea muzeului a fost proiectată de către arhitectul Juan de Villanueva în 1785 pentru a îndeplini funcţia de Cabinet de Ştiinţe Naturale, din ordinul regelui Carlos al III-lea. Destinaţia finală a acestei construcţii va fi clară când Fernando al VII-lea, condus de soţia sa, regina Maria Isabel de Braganza, a luat decizia de a crea aici Muzeul Regal. Muzeul a fost inaugurat pe 19 noiembrie 1819 cu 311 tablouri din Colecţia Regală, iar în 1868 a fost redenumit Muzeul Naţional de Pictură şi Sculptură, iar ulterior Muzeul Naţional Prado.

În 2019, Muzeul şi-a sărbătorit Bicentenarul reflectând asupra istoriei sale, dar şi cu o privire spre viitor. Dintr-o colecţie privată, acesta a devenit principala instituţie culturală a tuturor spaniolilor.De-a lungul istoriei sale, muzeul a îndeplinit înalta misiune de a conserva, a expune şi a îmbogăţi toate colecţiile şi operele de artă strâns legate de istoria Spaniei, constituind una dintre cele mai înalte manifestări ale expresiei artistice cu valoare universală recunoscută.

Cu 300 de ani de istorie, El Prado reuneşte colecţia regală spaniolă cu lucrări marcante de artă spaniolă, italiană şi flamandă.

Cel mai vizitat muzeu din Spania, a lansat "EL PRADO CU TINE " prelungind timpul dedicat show-urilor live pe reţelele de socializare pentru a-şi prezenta colecţia începând cu ora 10, ora obişnuită de deschidere a muzeului. Prado are un conţinut online bogat, unde puteţi vizita în detaliu capodopere precum "Las Meninas" de Velazquez, "El Jardin de las Delicias", sala Picturilor Negre ale lui Goya. Videoclipurile postate sunt comentate de experţi ce abordează secretele celor mai cunoscute tablouri. Catalogul muzeului conţine 11.000 de lucrări, toate având un fişier tehnic pentru a vedea amplasarea şi a cunoaşte datele autorului.

Muzeul deţine peste 33.000 de opere de artă, dintre care sunt expuse peste 1.700 în camerele colecţiei permanente, la care se adaugă peste 550 în expoziţii temporare în interiorul sau exteriorul muzeului. Numărul lucrărilor din depozit ajunge la 27.000, iar în cei 200 de ani de viaţă, aproape o mie de lucrări s-au pierdut şi doar 41 dintre ele au fost găsite.

De-a lungul timpului, Prado a făcut o mulţime de achiziţii. Câteva dintre cele mai scumpe sunt umătoarele: în 2003 s-a achiziţionat, pentru 23 de milioane de euro, "Bărbierul Papei" cunoscut cu acest nume la vremea respectivă dar, în cele din urmă, portretizatul se identifica drept Ferinando Brandani, un funcţionar al curţii papale. Ultima achiziţie făcută de muzeu a fost "Fecioara rodiei" de Fra Angelico, achiziţionată de la Casa de Albă pentru suma de 18 milioane de euro.

Printre bijuteriile muzeului se numără: "Grădina încântărilor pământene" de El Bosco, "Domnul cu mâna pe piept" de El Greco, "Tranzitul Fecioarei" de Mantenga, "La Sagrada Familia", cunoscută sub numele de "La Perla", de Rafael, "Carlos V la călărie în Muhlberg" de Titian, "El Lavatorio" de Tintoretto, "Autoportretul" de Durer, "Las Meninas" de Velazquez, "Cele trei haruri" de Rubens sau "Familia lui Carlos al IV-lea" de Goya.

Muzeul Prado, un templu al picturii şi o experienţă pentru suflet, este admirat anual de peste 2,9 milioane de vizitatori.

Pentru doritori online:https:/www.museodelprado.es/coleccion

Tur virtual http://bit.ly/2xts5tU


MUZEUL THYSSEN BORNEMISZA

Pictură de Caravaggio: Sfânta Ecaterina a Alexandriei
Pictură de Caravaggio: Sfânta Ecaterina a Alexandriei (Youtube.com)

Muzeul este o galerie de artă, o minunată colecţie privată, adunată de-a lungul a şapte decenii de familia Thyssen Bornemisza. În 1988 a fost încheiat un contract de închiriere, iar ulterior, în 1993, colecţia a fost achiziţionată de către guvernul spaniol. Instituţia administrată de o fundaţie aflată sub control public are sediul într-o clădire istorică, Palatul Villahermosa, unde sunt expuse cele mai multe lucrări, peste 700 (alte 60 de lucrări sunt depozitate la MNAC din Barcelona), iar inaugurarea muzeului a avut loc pe 8 octombrie 1992.

În 2004 s-a adăugat o anexă la contract cu încă 240 de lucrări, împrumutate de Carmen Cervera, văduva baronului Thyssen. În paralel, muzeul găzduieşte mai multe expoziţii temporare. Din 2017 muzeul capătă denumirea de Naţional, având aceeaşi categorie ca şi Prado, subliniind că este un bun public deţinut de stat. În 2019 muzeul a primit peste 1.034.941 vizitatori, ceea ce denotă succesul acestei vaste colecţii de familie.

Pe lângă artă contemporană, muzeul prezintă: Renaştere italiană din secolele XIII-XVI, Renaşterea germană Durer, Holbein, Olanda din secolele XV şi XVI cu Van Eyck, Memling..., de la Giulio Romano la Caravaggio şi Rubens, Barocul olandez: Rembrandt, Frans Hals... apoi de la rococo la realism şi trebuie menţionată de asemenea pictura americană din secolele XVIII şi XIX.

Toate sălile şi lucrările se pot vedea în detaliu. La parterul muzeului se găseşte un magazin, o cafenea şi o terasă de unde se poate admira mica gradină, cât şi exteriorul vechiului palat unde odată au răsunat concertele lui Franz Litz.

Site-ul web:museothyssen.org

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură