Turcia vrea să deschidă frontul cu Siria

Soldaţi turci în Akcakale, graniţa dintre Turcia şi Siria
Soldaţi turci în Akcakale, graniţa dintre Turcia şi Siria (Bulent Kilic / AFP / GettyImages)

Guvernul de la Ankara a anunţat, joi, că vrea să protejeze mausoleul lui Suleyman Şah - fondatorul Imperiului Seljuk din Anatolia, care a murit în anul 1086 - aflat pe o bucată de pământ ce aparţine Turciei dar este localizată în interiorul teritoriului Siriei, la 25 de kilometri de graniţa dintre cele două state, notează Hurryetdailynews.

„Mormântul lui Suleyman Şah este un loc rar, ce reprezintă un pământ turcesc în afara graniţelor (...). Pământul unde este localizat este pământ turcesc. Forţele noastre armate îi asigură securitatea şi îl protejează”, a declarat ministrul Energiei, Taner Yildiz.

Ciocnirile dintre grupurile militare ale guvernului sirian şi rebelii ce aparţin Armatei Siriene Libere şi Statului Islamic al Irakului şi Levant, grupări afiliate Al-Qaeda, s-au mutat în zona din vecinătatea pământului turcesc, la 25 de kilometri depărtare de graniţa dintre Turcia şi Siria.

„Pentru moment, nu a existat nicio tentativă asupra soldaţilor noştri sau asupra pământului. Însă în cazul unei astfel de ameninţări, suntem pregătiţi să luăm tot felul de măsuri preventive”, a declarat ministrul de Externe turc, Ahmet Davutoglu.

Totuşi, liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, i-a cerut şefului armatei turce, Generalul Necdet Ozel, „să nu se îmbarce într-o aventură” printr-o intervenţie militară în Siria, mai ales când ţara este guvernată de un „premier dubios”. Acelaşi Erdogan care l-a închis pe anteriorul şef de Stat Major al armatei din Turcia pe motiv că ar fi terorist, a mai avertizat Kilicdaroglu.

Miercuri, armata israeliană a efectuat un atac aerian asupra mai multor avanposturi militare guvernamentale, în urma unui atac al forţelor siriene. În acelaşi timp, Statele Unite a închis toate ambasadele şi consulatele siriene de pe teritoriul său şi a denunţat „ilegimitatea evidentă a guvernului (Bashar) al-Assad”.

„Pot spune în mod clar că nu va avea loc nicio operaţiune militară dacă acel loc nu va fi ţinta niciunui atac. Dar dacă va fi nevoie să ne apărăm propriul teritoriu, o vom face”, a declarat Yildiz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe