Israelul atacă Siria de pe Înălţimile Golan

Elicopter israellian se ridică de pe Înălţimile Golan, 18 martie 2014
Elicopter israellian se ridică de pe Înălţimile Golan, 18 martie 2014 (JALAA MAREY/AFP/Getty Images)

Blitz israelian împotriva forţelor siriene de pe Înălţimile Golan. În timpul nopţii trecute, avioane din Ierusalim au lovit de cel puţin patru ori bazele armatei lui Bashar Assad, vizând posturile de artilerie, sediul unui centru de instruire militară în apropiere de Quneitra. Acesta este cel mai mare atac al trupelor regulate israeliene din Damasc de la începutul războiului civil în Siria, în urmă cu trei ani.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Peter Lerner, a declarat că aceasta este "o reacţie la atacul de ieri împotriva uneia dintre patrulele noastre de-a lungul frontierei cu Siria, care a dus la rănirea a patru soldaţi", dintre care unul se află în condiţii grave. Conform ştirilor televiziunii Al Arabiya, intenţia atacului ar fi fost acela de răpire a soldaţilor israelieni şi ar fi fost condus de grupuri jihadiste care operează în Înălţimile Golan.

"Graniţa cu Siria este plină de Hezbollah şi jihadişti - a declarat prim-ministrul israelian Benjamin Nethanyau - vom apăra siguranţa cetăţenilor noştri". Ministrul Apărării, Moshe Yaalon, a avertizat Damascul: " este responsabil pentru atacurile asupra soldaţilor noştri, vor plăti pentru ea".

Purtătorul de cuvânt Lerner nu exclude noi atacuri: "Nu vom tolera ameninţări împotriva civililor şi a trupelor, misiunea noastră este de a preveni, de a proteja şi de a ne apăra împotriva atacurilor siriene". De mai multe ori în ultimele zece zile, Israelul a denunţat extinderea operaţiunilor grupurilor jihadiste de-a lungul frontierei.

Teama analiştilor militari este că Assad a dat undă verde pentru desfăşurarea grupurilor jihadiste Hezbollah pe Golan pentru a prelungi situaţia de conflict militar permanent împotriva Israelului, care până acum a marcat sudul Libanului.