SUA: Guvernul închide Ambasada şi consulatele Siriei

Oraşul Alep, Siria, aproape distrus de bombardamente.
Oraşul Alep, Siria, aproape distrus de bombardamente. (STR / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
19.03.2014

Guvernul Statelor Unite a anunţat, marţi, că închide Ambasada şi consulatele Siriei de pe teritoriul Statele Unite şi a cerut angajaţilor străini ai acestor instituţii să părăsească teritoriul american, motivul acestei decizii fiind "atrocităţile" comise în ultimii trei ani de regimul de la Damasc, transmite AFP.

Până acum relaţiile diplomatice dintre cele două ţări nu au fost întrerupte în pofida războiului civil care durează de trei ani în Siria, şi a ajutorului pe care l-a acordat Statele Unite opoziţiei şi rebeliunii siriene.

Secretarul de Stat american, John Kerry a precizat că această decizie a fost luată datorită "nelegitimităţii atât de evidente a regimului (preşedintelui sirian Bashar al-)Assad".

"Chiar ideea de a avea o ambasadă care serveşte reprezentării este o insultă. Am închis-o", a afirmat Kerry în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu studenţi veniţi la Departamentul de Stat.

La rândul său, Daniel Rubinstein, ambasadorul american pentru Siria - cu sediul în Washington D.C. - a informat într-un comunicat că "Statele Unite au notificat astăzi (marţi) Guvernul sirian că trebuie să suspende imediat operaţiunile ambasadei din Washington şi ale consulatelor onorifice din Troy (Michigan, nord) şi Houston (Texas, sud)".

Acesta a mai explicat că s-a hotărât acest lucru după ce "ambasada siriană a anunţat suspendarea serviciilor sale consulare". De fapt, ambasada anunţă, pe site-ul său de Internet, că nu mai asigură servicii consulare începând din 18 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor