Turcia trimite marina pentru a sprijini activităţile sale de foraj, proaspăt relansate
alte articole
Armata Greciei se află într-o stare de alertă ridicată, trupele fiind consemnate în cazărmi. Ministrul pentru Energie al Turciei, Fatih Donmez, a anunţat, luni, că nava de foraj Oruc Reis a fost trimisă în Marea Mediterană, dar Bloomberg relatează că Turcia a lansat exerciţii navale în aceeaşi regiune.
"Turcia a lansat exerciţii navale în largul a două insule greceşti şi a anunţat că va fora în aceeaşi zonă, protejând activităţile miniere cu putere militară pe fondul tensiunilor teritoriale crescute în estul Mediteranei", se arată în raport.
Exerciţiile navale sunt descrise ca având loc la est şi la sud de insulele Rodos şi Kastellorizo, ambele aflându-se printre insulele cele mai estice ale Greciei, aflate nu departe de coasta Turciei. Exerciţiile se vor desfăşura mai multe zile în această săptămână.
Ministerul grec al Apărării afirmă că este pregătit să „contracareze” orice manevră militară turcă, iar situaţia pare să fie gata pentru declanşarea unui conflict, având în vedere că planurile Turciei de explorare a petrolului şi gazului au fost sursa unor controverse intense anul trecut, care au dus la avertismente cu sancţiuni din partea UE la adresa Turciei pentru încălcarea reglementărilor cu privire la apele greceşti şi cipriote.
Grecia, de asemenea ţară NATO, a anunţat o reuniune extraordinară a Consiliului pentru securitate naţională, la Atena.
"Turcia nu recunoaşte afirmaţia Greciei potrivit căreia zona apelor sale teritoriale începe imediat la sud de Kastellorizo, cel mai îndepărtat avanpost grecesc", continuă Bloomberg.
"Exerciţiile care încep marţi, potrivit unui site web al marinei turce, sunt un mesaj care arată că Ankara nu va accepta niciun acord sau vreo evoluţie care să-i limiteze interesele maritime în Mediterana".
Deşi în urmă cu o săptămână se părea că tensiunile se vor diminua după ce Ankara a dat înapoi, fiind vehiculată ideea unor negocieri cu Atena, Turcia şi-a oprit brusc acţiunile diplomatice după anunţarea unui acord greco-egiptean care defineşte zonele economice exclusive ale celor două ţări, în contradicţie cu interpretarea turcească.
Turcia a etichetat acordul drept „nul şi neavenit”, ceea ce înseamnă că, acum, revendicările Turciei sunt contestate de aproape toate ţările mediteraneene, inclusiv de Israel.
Administraţia prezidenţială turcă a spus că acordul dintre Grecia şi Egipt a eliminat efectiv Turcia din dialog, astfel că Turcia este forţată să-şi reia activităţile de foraj. "Am fost angajaţi în discuţii cu Grecia în ultimele două luni şi jumătate la Berlin şi am convenit chiar asupra unei declaraţii comune, dar Grecia şi-a anunţat acordul cu Egiptul cu doar o zi înainte", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin Televiziunea CNN-Turk, duminică.
Turcia a încercat să susţină aşa-numita Republică Turcă a Ciprului, care rămâne nerecunoscută pe plan internaţional, afirmând că îi conferă drepturi extinse care să cuprindă întregul Cipru, inclusiv zone care sunt aflate în apele Greciei.
UE a avertizat constant Turcia, condamnând încălcarea legislaţiei internaţionale de către regimul Erdogan în zonele economice exclusive ale statelor membre ale UE.