Erdogan se răzgândeşte din nou: dă drumul forajului în zona exclusivă a Ciprului şi Greciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adem Altan/AFP/Getty Images)

După ce timp de o săptămână Ankara părea că revine asupra intenţiilor de a fora în zona exclusivă a Ciprului, la presiunea mai multor ţări, în special a UE şi SUA, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Erdogan a sfidat încă o dată comunitatea internaţională, anunţând vineri reluarea lucrărilor de explorare a petrolului şi gazului într-o zonă despre care Grecia şi Cipru susţin că le aparţine.

În urma rugăciunilor de vineri ţinute la Hagia Sophia - pe care Turcia a declarat-o recent moschee (o altă sfidare destinată Greciei şi lumii creştin-ortodoxe din Balcani şi spaţiul rus) - Erdogan a spus: „Am început din nou lucrările de foraj”, adăugând: „Nu cred că suntem obligaţi să vorbim cu cei care nu au drepturi în zonele maritime”.

Erdogan a spus că o navă de sondaj se îndreaptă în prezent către regiunea în litigiu pentru a continua explorarea.

Comentariile preşedintelui turc au fost, de asemenea, considerate o respingere fermă a unui acord recent dintre Grecia şi Egipt care defineşte zonele economice exclusive, contrar interpretării turceşti.

Turcia a etichetat acordul drept „nul şi neavenit”, ceea ce implică faptul că ambiţiile expansioniste ale Turciei sunt divergente faţă de cele ale aproape tuturor ţărilor mediteraneene, inclusiv Israelul. Excepţie, desigur, este Guvernul Libian de Uniune Naţională (GUN), cu sediul de la Tripoli, care în ultimul timp, a perfectat propriile înţelegeri cu Ankara în schimbul sprijinului militar.

Turcia a încercat să susţină că aşa-numita Republică Turcă a Ciprului, care nu este recunoscută pe plan internaţional, îi conferă drepturi extinse care cuprind Ciprul.

Între timp, Grecia s-a plâns de incursiuni săptămânale ilegale militare turceşti din spaţiul său aerian.

În ultima vreme, forţele greceşti au fost în alertă ridicată după ce Atena a promis că nu va lăsa niciodată ca navele turceşti să intre pe teritoriul maritim grecesc.

De asemenea, UE a ameninţat Turcia cu sancţiuni în ultima lună pe măsură ce tensiunea provocată de ambiţiile lui Erdogan au crescut.