Erdogan avansează cu planurile de foraj în zone greceşti şi cipriote. Armata Greciei în stare de alertă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Surse ale unor publicaţii greceşti transmit că armata Greciei se află în „alertă ridicată” după ce, marţi, nave turceşti de foraj au intrat în apele Mediteranei de Est, între Cipru şi Grecia.

Reuters relatează că Grecia a acuzat, marţi, Turcia de escaladarea tensiunilor prin intenţiile sale de a fora în zone care aparţin Greciei şi Ciprului. Cele două state au o serie de divergenţe, în ciuda faptului că sunt, ambele, membre ale NATO.

Pe parcursul anului trecut, liderii Uniunii Europene au condamnat pretenţiile Turciei asupra unor zone mari din Mediterana - aflate în jurul Ciprului şi care ajung în Zona Economică Exclusivă a Greciei.

Departamentul de Stat al SUA susţine Grecia, asemenea blocului UE, care a condamnat pretenţiile turceşti. Marţi, o declaraţie a Departamentului de Stat american a cerut Turciei să renunţe la planurile sale de foraj, care sunt de natură să genereze tensiuni majore în zonă.

„Solicităm autorităţilor turce să oprească orice plan pentru operaţiuni şi să evite demersurile care cresc tensiunile în regiune”, se arată în declaraţie. Iar Ministerul de Externe al Greciei a declarat că intenţiile Turciei încalcă în mod clar suveranitatea ţării şi că este pregătit să-şi apere teritoriul.

Într-un incident de săptămâna aceasta, o pereche aeronave de F-16 turceşti au zburat peste zone estice ale Greciei, inclusiv insulele Strongyli şi Megisti. Primul ministru al Greciei a mai afirmat săptămâna aceasta că UE va sancţiona Turcia dacă Ankara va continua cu planurile de foraj.

Potrivit Reuters, "A fost emis un aviz de către marina turcă pentru foraje într-o zonă internaţională între Cipru şi Creta. Avizul este în vigoare până la 20 august."

În ultima perioadă, regimul lui Recep Erdogan s-a lansat în mai multe acţiuni de natură să proiecteze supremaţia Turciei în zonă - transformând Hagia Sofia înapoi în moschee, continuând planurile de foraj în zone internaţionale aparţinând Ciprului şi Greciei, intrând în nordul Siriei cu trupe - generând o adevărată criză umanitară, inclusiv crime de război, precum şi o implicare masivă în conflictul civil din Libia, în ciuda avertismentelor americane ca terţii să se abţină să intervină în războiul civili libian care se poate uşor transforma într-un conflict regional important.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe