Turcia avertizează că va trimite forţe suplimentare în Libia, în cazul în care Egiptul face asta
alte articole
Publicaţia turcă Zaman, citând surse informate din guvernul turc, a transmis că a fost pregătit un plan militar şi diplomatic pentru a face faţă deciziei parlamentului egiptean de a trimite trupe în Libia.
Potrivit surselor sale, Ankara „urmăreşte îndeaproape consecinţele deciziei parlamentului egiptean”.
Sursele ar fi subliniat că, dacă „Egiptul trimite forţe militare în Libia, Turcia doreşte să-şi sporească forţele şi echipamentele militare din Libia pentru a face faţă forţelor egiptene.”
Zaman a citat şi surse turceşti care afirmau că Ankara „este gata să răspundă oricărui atac asupra forţelor sale prezente în Libia, indiferent de partea care ar efectua atacul”.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turceşti, Ibrahim Kalin, a confirmat recent că ţara sa „nu doreşte să escaladeze tensiunile şi să se confrunte cu Egiptul în Libia”, dar, în acelaşi timp, a subliniat susţinerea Guvernului de Uniune Naţională (GUN) de la Tripoli de către Turcia lui Erdogan.
În prezent, Turcia este singura ţară străină care are trupe în interiorul Libiei.
Libia este măcinată de război civil de câţiva ani, care a izbucnit la scurt timp după debarcarea şi asasinarea dictatorului Moammer Gaddafi. Părţile implicate acum în conflict sunt Guvernul de Uniune Naţională, aflat la Tripoli şi recunoscut de comunitatea internaţională, sprijini de Turcia, şi trupele generalului Kalifa Haftar, cu sediul în Benghazi, unde s-a refugiat şi o parte a parlamentului libian, care este sprijinit de Egipt, Qatar, Rusia şi multe alte forţe din regiune.
La începutul acestei săptămâni, parlamentul egiptean a aprobat trimiterea forţelor "în străinătate", deşi intenţia de a trimite trupe pentru a-l ajuta pe generalul Khalifa Haftar în Libia este evidentă.
Cu toate acestea, generalul al-Sisi nu a obţinut încă autorizaţia.
Dacă Cairo va trimite trupe, incidentul ar marca prima desfăşurare de forţe în străinătate din 1992, în timpul războiului din Golf. Evoluţia este de natură să genereze un nou conflict ce poate aluneca într-o confruntare prin interpuşi, care să prindă forţe majore din Orientul Mijlociu, dată fiind importanţa câmpurilor petroliere libiene.