Turcia trimite forţe speciale în Afrin - vice-premier turc
alte articole
Sâmbătă, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care stipulează o încetare a focului de 30 de zile în Siria. Cu toate acestea, vicepremierul turc Bekir Bozdag a declarat că armistiţiul nu va afecta operaţiunea actuală organizată de Ankara împotriva kurzilor din Afrin.
Turcia va desfăşura forţe armate şi forţe speciale de poliţie în Afrin cu scopul "de a finaliza cu succes operaţiunea şi de a proteja civilii", a declarat luni Bozdag.
De asemenea, el a declarat că vor continua loviturile aeriene ale forţelor armate turceşti asupra poziţiilor grupurilor kurde din Afrin.
Declaraţia Turciei vine în urma rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU privind încetarea ostilităţilor din Siria, care a fost determinată de deteriorarea situaţiei umanitare din suburbia Goutha a Damascului.
Pe 18 februarie, armata siriană a lansat o ofensivă în regiune pentru a eradica grupurile teroriste care operează acolo. Liderii organizaţiilor anti guvernamentale, care includ grupurile Jabhat al-Nusra, Jaysh al-Islam, Failak al-Rahman, împiedică civilii să părăsească zonele de luptă şi, prin urmare, provoacă trupele siriene să lanseze operaţiuni retaliatorii, potrivit forţelor militare ruse.
Între timp, începând cu 20 ianuarie, Ankara îşi desfăşoară operaţiunea antiteroristă în enclava nordică kurdă din Siria, Afrin.
Potrivit vicepremierului turc, acordul de încetare a focului, bazat pe rezoluţia ONU, nu va afecta ofensiva Ankarei, deoarece rezoluţia nu acoperă eforturile militare împotriva unor grupări teroriste precum Daesh, Al-Qaeda şi Frontul Nusra.
În 25 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri telefonice cu omologii germani şi francezi, Merkel şi Macron, a subliniat că încetarea activităţii militare în Siria nu se va aplica operaţiunilor împotriva grupurilor teroriste.
Această poziţie a fost, de asemenea, preluată de Iran, care a sprijinit prevederea rezoluţiei conform căreia armistiţiul din Siria nu acoperă teroriştii din Ghouta, adăugând că militanţii ar continuă să fie vizaţi de armata siriană.
Turcia şi-a început operaţiunea din Afrin, în urma anunţului făcut de SUA că o nouă forţă de frontieră dominată în mare parte de unităţi kurde ale YPG pe care Turcia le consideră teroriste, va fi formată de Washington.
Damascul a condamnat cu fermitate acţiunile Turciei în Afrin, subliniind importanţa integrităţii şi suveranităţii teritoriale a ţării.