Rusia organizează un Congres privind pacea siriană. Jucători cheie boicotează discuţiile

Clădiri distruse în oraşul sirian Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep. (Georges Ourfalian/AFP/Getty Images)

Congresul organizat de Rusia pentru soluţionarea conflictului din Siria, ce durează de aproape 7 ani, a început marţi, în ciuda faptului că principalul grup al opoziţiei siriene şi minoritatea kurdă a ţării arabe au declarat că vor boicota evenimentul.

Moscova, care susţine regimul preşedintelui Bashar al-Assad, a invitat 1.600 de delegaţi la întâlnirea din staţiunea rusă Soci de la Marea Neagră, ca parte a unei acţiuni mai ample de a-şi consolida influenţa în Orientul Mijlociu şi de a găsi o soluţie politică pentru războiul sirian.

Principalul obiectiv al discuţiilor care vor începe astăzi va fi formarea unei comisii care să elaboreze o constituţie postbelică pentru Siria, cu sprijinul ONU, potrivit unei declaraţii văzute de AFP.

Moscova a declarat că societatea siriană va fi reprezentată pe deplin la întâlnirea de la Soci – prima de acest gen găzduită de Rusia – însă aproape toţi delegaţii care şi-au confirmat prezenţa sunt din Partidul Baath al lui Assad, din mişcări aliate cu acesta sau din cadrul aşa-zisei “opoziţii tolerate” de regimul din Damasc.

Comisia Siriană de Negocieri (CSN), principalul grup de opoziţie din ţară, a anunţat, după două zile de discuţii conduse săptămâna trecută de ONU în Viena, că nu va participa la Congresul de la Soci.

CSN i-a acuzat pe Assad şi pe susţinătorii săi ruşi că se bazează în continuare pe putere militară şi că nu manifestă nicio dorinţă de a intra în negocieri sincere.

Autorităţile din regiunea autonomă kurdă a Siriei au afirmat în weekend că vor boicota de asemenea evenimentul din cauza ofensivei turceşti care are loc în prezent asupra enclavei kurde Afrin.

În cursul zilei de luni, ciocnirile armate şi loviturile aeriene turceşti au zguduit din nou regiunea siriană de frontieră Afrin, fiind raportate noi victime civile.

Turcia, care susţine rebelii sirieni ce doresc înlăturarea de la putere a lui Assad, co-sponsorizează Congresul împreună cu regimul iranian.

Totuşi, membri ai opoziţiei siriene şi ai grupurilor kurde vor participa la discuţii ca persoane individuale, a afirmat Alexander Lavrentiev, delegatul special al Rusiei pentru procesul de pace din Siria, fiind citat de AFP.

Peste 36 de alte grupuri rebele siriene, inclusiv islamişti influenţi, au declarat anterior că nu vor participa la discuţiile din Soci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe