Armata siriană va ajuta forţele kurde să contracareze ofensiva turcă din Afrin, potrivit rapoartelor

Luptători kurzi
Luptători kurzi (Getty Images)

Guvernul din Damasc şi forţele kurde aparent au convenit să îşi unească eforturile în regiunea siriană Afrin pentru a contracara o ofensivă turcă aflată în desfăşurare. Mass media siriană de stat a susţinut că desfăşurarea trupelor loiale regimului este iminentă.

Damascul va trimite luptători ai miliţiilor loiale în Afrin pentru a consolida forţele kurde împotriva ofensivei turceşti, a declarat luni agenţia siriană de ştiri de stat SANA.

Mişcarea urmăreşte să “susţină poporul său în confruntarea cu agresiunea lansată de forţele regimului turc în regiune”, a precizat SANA. Televiziunea siriană de stat a anunţat de asemenea că desfăşurarea este iminentă, fără a furniza alte detalii.

Rapoartele media au fost publicate la o zi după ce un înalt oficial kurd a declarat pentru Reuters că luptătorii kurzi au ajuns la un acord cu Damascul.

Acordul, aparent intermediat de Rusia, complică şi mai mult conflictul din nordul Siriei, în condiţiile în care rivalităţile şi alianţele dintre forţele kurde, guvernul sirian, facţiunile rebele, Turcia, SUA şi Rusia au devenit mai încâlcite.

Acordul ar permite forţelor paramilitare aliate cu guvernul sirian să pătrundă în Afrin pentru a susţine Unităţile de Apărare ale Poporului Kurd (YPG) pentru a respinge forţele militare turceşti, a susţinut agenţia de ştiri DPA, citând o sursă anonimă.

Badran Jia Kurd, consilier al administraţiei conduse de kurzi în nordul Siriei, a declarat pentru Reuters că soldaţi sirieni vor fi desfăşuraţi de-a lungul unor zone de frontieră din regiunea Afrin. Jia Kurd a precizat că acordul cu Damascul privind regiunea Afrin este unul strict militar, fără niciun fel de aranjament politic mai amplu, adăugând că există totuşi o opoziţie faţă de acord, ceea ce ar putea duce la obstrucţionarea implementării sale.

Având în vedere că guvernul sirian şi forţele kurde deţin fiecare mai mult teritoriu decât orice altă parte implicată în conflictul civil sirian, cooperarea lor ar putea fi semnificativă pentru modul în care se va desfăşura conflictul.

În 20 ianuarie, Turcia a lansat o ofensivă numită operaţiunea “Ramura de Măslin”, cu obiectivul declarat de a ataca poziţiile YPG şi ale grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh), deşi nu se ştie dacă ISIS este prezent în Afrin.

Ankara consideră că YPG este ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este etichetat drept grup terorist de guvernul turc şi care luptă din 1984 să întemeieze o regiune autonomă în interiorul Turciei.