Turcia cere SUA să iasă imediat din regiunea siriană Manbij
alte articole
În timp ce forţele turceşti şi cele ale aşa-numitei Armate Siriene Libere (FSA) avansează mai departe în către poziţiile kurde în nordul Siriei, Turcia a cerut Statelor Unite să îşi golească bazele militare din cartierul sirian Manbij.
Vorbind reporterilor sâmbătă, ministrul turc de externe, Melet Cavusoglu, a declarat că Ankara, membră oficială a NATO, cere SUA să înceteze orice sprijin pentru forţele şi miliţiile kurzilor sirieni.
Deşi ştirea este neconfirmată de oficialii de la Washington, postul Voice of America, finanţat de SUA, raportează că generalul McMaster, consilierul de securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, "a promis să nu mai dea arme forţelor kurzi YPG din Siria" în timpul apelului telefonic.
Cu toate acestea, nu este clar ce ar însemna acest lucru pe teren, deoarece Pentagonul a încercat în trecut să facă o distincţie lingvistică între YPG per se (Unităţile de Apărare a Populaţiei Kurde) şi Forţele Democrate Siriene (primul înglobează o mare parte din FDS), precum şi o distincţie între forţele YPG care operează în regiunea Afrin şi restul forţelor kurde din Rojava.
Voice of America raportează despre apelul telefonic la nivel înalt între purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan şi mcmaster:
Turcia a declarat sâmbătă că Washingtonul s-a angajat să nu mai înarmeze forţele kurde ale YPG din Siria, după începerea ofensivei turceşti împotriva grupului susţinut de SUA.
Preşedinţia Turciei a afirmat că H.R. mcmaster a vorbit vineri cu Ibrahim Kalin, un purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. mcmaster a confirmat în conversaţia telefonică că SUA nu ar da arme miliţiei YPG, se spune în declaraţie. Nu a existat nici o confirmare din partea S.U.A.
Deşi atât Turcia cât şi Statele Unite încalcă dreptul internaţional prin intrarea în Siria a forţelor militare fără permisiunea Damascului sau a unui mandat ONU, ambele ţări au interese foarte diferite în zonă.
Statele Unite au furnizat de ani de zile arme şi instruire miliţiilor kurde în nordul Siriei, provocând îngrijorări că ar urmări o eventuală separare a teritoriilor ocupate de kurzi din Siria. Turcia, pe de altă parte, sprijinindu-se pe aşa-numitele grupuri rebele "moderate", cel puţin din 2015, încearcă în mod activ să prevină existenţa unei zone controlate de YPG la graniţa sudică, deoarece consideră unităţile kurde siriene grupuri splinter din Partidul Muncitorilor din Kurdistan, pus pe lista organizaţiilor interzise, pentru terorism, în Turcia.
Între timp, forţele pro-Ankara au străpuns sâmbătă apărarea forţelor kurde într-o zonă-cheie a regiunii Afrin. După cum a relatat Al-Masdar News la începutul acestei dimineţi, sâmbăta militarii turci şi aliaţii militari militari sirieni liberi, sub comândă turcă, au intrat în Afrin dinspre graniţa nord-vestică a Turciei şi Siriei.