Turcia - persecuţie alarmantă a jurnaliştilor. Apeluri către ONU să se scoale din somn
alte articole
Organizaţiile internaţionale pentru monitorizarea drepturilor omului şi libertatea presei au făcut apel recent la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a lua măsuri împotriva abuzurilor continue ale jurnaliştilor de către guvernul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
Într-o scrisoare către Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU (UNHRC) din 3 septembrie, optsprezece organizaţii - conduse de grupul "ARTICOLUL 19", care promovează libertatea de exprimare - au solicitat „tuturor statelor membre şi observatoare angajate în apărarea libertăţii presei, democraţiei şi statului de drept să „exprime şi să abordeze campania represivă a guvernului turc împotriva libertăţii de exprimare” pe forumul Grupului de lucru pentru detenţie arbitrară în timpul celei de-a 42-a sesiuni ordinare a UNHRC.
Exemplele recente de represiune includ:
Pe 12 septembrie, Barış Ince, jurnalist la ziarul Birgun, a fost condamnat la 11 luni şi 20 de zile pentru „insultarea preşedintelui Erdogan”.
Pe 11 septembrie, Max Zirngast, student universitar şi jurnalist austriac la revista Jacobin, a fost achitat de un tribunal turc pentru apartenenţă „la o organizaţie teroristă armată”.
Zirngast a fost reţinut anul trecut şi a petrecut trei luni în arest, dar este supus unei interdicţii de călătorie, în timp ce aşteaptă terminarea procesului.
Tot pe 11 septembrie, jurnaliştii Ayşegül Dogan, coordonatorul de programe al IMC TV, care a fost închis, şi Yusuf Karatas, un editorialist pentru cotidianul Evrensel, au fost audiaţi - cinci minute. Cei doi sunt acuzaţi de „înfiinţarea şi conducerea unei organizaţii teroriste armate” ca parte a activităţilor lor jurnalistice şi pot primi 22 de ani şi jumătate de închisoare. Următoarele audieri sunt prevăzute pentru 25 decembrie.
De asemenea, pe 11 septembrie, editorialistul Özlem Albayrak şi-a dat demisia de la cotidianul pro-guvernamental Yeni Safak, după ce publicaţia a refuzat să-i publice articolul care critică pedeapsa de aproape 10 ani de închisoare pe care a primit-o Canan Kaftancıoğlu, liderul pe Istanbul al principalului partid de opoziţie, CHP, pentru postările pe social media.
După condamnarea primită de ea, Albayrak a spus: "se pare că nu mai există nicio toleranţă nici pentru critici constructive şi autentice care nu sunt ostile. Iar asta este îngrijorător. Dar ar fi delirant să crezi că acest lucru se limitează doar la Yeni Safak. Ani de zile ni s-a cerut să ne angajăm în acte de huliganism, nu de jurnalism".
Pe 28 august, jurnalistul Levent Uysal, proprietarul ziarului Yenigün, a fost atacat de persoane înarmate care l-au împuşcat în picior. Asociaţia Jurnaliştilor din Balikesir a numit asaltul „planificat”, „organizat” şi „o ameninţare serioasă la dreptul oamenilor de a obţine informaţii”.
Pe 22 august, Taylan Ozgur Öztaş, reporter pentru Ozgur Gelecek, a fost arestat la Istanbul după ce a transmis ştiri despre protestele împotriva demiterii recente a primarilor din Mardin, Diyarbakir şi Van, de către guvern. Tunahan Turhan, reporter al Agenţiei de ştiri Etkin, a fost reţinut în timpul aceloraşi manifestaţii. Ambii reporteri au fost ulterior duşi în instanţă şi eliberaţi, dar puşi sub control judiciar.
Pe 20 august, reporterii Mezopotamya Ahmet Kanbal şi Mehmet Şah Oruç, reporterul JinNews Rojdă Aydın, şi jurnaliştii Nurcan Yalçın şi Halime Parlak, au fost arestaţi la Mardin, în timp ce acopereau aceleaşi manifestaţii împotriva îndepărtării de către guvern a primarilor. Jurnaliştii au fost eliberaţi pe 26 august, după ce şi-au dat declaraţiile la secţia de poliţie locală.
Amnesty Internaţional a marcat recent Turcia ca fiind „cea mai mare închisoare pentru jurnalişti din lume”.