Haftar eliberează ostaticii turci, dar promite că va ataca avioane şi nave turceşti

Generalul libian Khalifa Haftar
Generalul libian Khalifa Haftar (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

Noul război civil din Libia, potrivit unor rapoarte, pare acum să fie un război internaţional prin intermediari, întrucât în ultimele luni chiar şi Casa Albă nu a mai acordat suport Guvernului de Acord Naţional (GAN) susţinut de ONU, cu sediul în Tripoli, ci generalului Khalifa Haftar, ale cărui forţe din Armata Naţională Libiană (ANL) au desfăşurat un asediu de câteva luni asupra capitalei cu scopul de a confisca ţara de sub autoritatea GNA, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. Însă forţele lui Haftar au fost respinse de trupele guvernului din Tripoli, care este susţinut, printre alţii, şi de Turcia.

Totodată, rachete anti-tanc de producţie americană aparent livrate de Emiratele Arabe Unite au fost găsite recent în stocurile de arme ale generalului Haftar. Toate acestea fac ca cea mai recentă “declaraţie de război” a lui Haftar la adresa Turciei să fie şi mai “interesantă”, nota Zero Hedge. În weekendul trecut, ANL a ameninţat că va doborî avioane turceşti care zboară în spaţiul aerian libian şi va distruge nave turceşti aflate în largul coastei libiene, ca răspuns la suportul militar al Ankarei pentru forţele GAN din Tripoli, care a rezultat într-un obstacol semnificativ pentru militanţii pro-Haftar.

Forţele rebele ale lui Haftar au susţinut că Libia este “sub invazie turcă” şi că vor acţiona împotriva oricărei ameninţări turceşti, inclusiv împotriva navelor care navighează sub pavilion turcesc în apele teritoriale libiene. De asemenea, ANL a declarat că a distrus duminică, 30 iunie, o dronă turcească parcată pe singurul aeroport funcţional din Tripoli.

Pe de altă parte, Turcia a ameninţat în weekend că va ataca forţele lui Haftar din estul Libiei în mod direct şi le va considera o “ţintă legitimă” dacă ANL nu va elibera şase cetăţeni turci aflaţi în detenţia sa. Anterior, Haftar a declarat că intenţionează să îi aresteze pe toţi cetăţenii turci din Libia, însă a renunţat la ameninţare şi, luni, i-a eliberat pe cei şase ostatici turci.

Totuşi, Haftar încă nu a retras declaraţia făcută de ANL că Turcia este “un inamic al statului”. Este posibil ca încercările generalului de a prelua controlul întregii ţării să fie stânjenite de faptul că are un inamic militar atât de puternic precum Turcia lui Recep Tayyip Erdogan.

Generalul Haftar – care şi-a consolidat controlul asupra estului Libiei în ultimii doi ani – a urmărit să captureze Tripoli cu sprijinul unor ţări precum Emiratele Arabe Unite şi Franţa, însă i se opun cu tărie Turcia şi diverse ţări europene. Generalul controlează o parte imensă a ţării, precum şi producţia de petrol a acesteia.

Haftar a fost descris de mult timp de mulţi analişti ca “omul CIA în Libia” – ţinând cont de faptul că el a trăit câteva decenii în exil la mică distanţă de sediul CIA din Langley, statul american Virginia, în timpul guvernării lui Moammer Gaddafi.

Generalul a revenit pe câmpul de luptă libian înainte de capturarea şi executarea lui Gaddafi de către luptători islamişti susţinuţi de NATO în 2011.

Însă doar cu câteva luni în urmă, preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat pentru prima dată suportul public pentru forţele lui Haftar. Comentariile liderului de la Casa Albă din luna aprilie au părut să semnaleze o schimbare completă a politicii SUA, luând în considerare faptul că, până în acel moment, SUA a susţinut în mod oficial guvernul din Tripoli.