Casa Albă: Implicarea Turciei în programul F-35 este “imposibilă”

Avion de vânătoare american F-35
Avion de vânătoare american F-35 (Wikimedia.org)

Casa Albă a declarat miercuri că decizia Turciei de a cumpăra sistemul de apărare aeriană rusesc S-400 face ca implicarea sa în programul comun pentru avionul de vânătoare F-35 să fie imposibilă.

“F-35 nu poate coexista cu o platformă rusească de colectare de informaţii care vor fi folosite pentru a se afla lucruri despre capabilităţile avansate ale avionului”, a susţinut Casa Albă într-o declaraţie.

Ankara a condamnat decizia americanilor ca fiind “nedreaptă”, potrivit RFE/RL.

“Acest pas unilateral nu se conformează cu spiritul alianţei şi nici nu are la bază motive legitime”, a precizat Ministerul turc de Externe într-o declaraţie publicată miercuri noaptea.

“Este nedrept să înlăturaţi Turcia, unul dintre partenerii în programul F-35”, a susţinut ministerul, contestând afirmaţiile că sistemul S-400 va fi un pericol pentru avioanele de vânătoare stealth F-35 ce sunt operate de NATO.

“Invităm Statele Unite să îndrepte această eroare care va pava drumul către pagube ireparabile pentru relaţiile noastre strategice”, a adăugat Ministerul turc de Externe.

Turcia a primit primele trei transporturi de componente pentru S-400 în 12 iulie şi cel de-al patrulea în 13 iulie, sfidând ameninţările Statelor Unite cu privire la aplicarea de sancţiuni.

Ankara produce numeroase componente pentru avionul de vânătoare F-35 şi Washingtonul va trebui să găsească alţi furnizori.

Pentagonul a precizat că mutarea din Turcia a activităţii de producţie pentru F-35 va costa programul între 500 şi 600 milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe