Putin vrea să alcătuiască un G7 paralel: cu China, India dar şi Turcia

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Robert Cianflone/Getty Images)

Declaraţia liderului rus survine pe fondul unei crize în G7 - un grup de şapte economii avansate şi sprijinite de administraţii democrate -, întrucât preşedintele american Donald Trump şi unele ţări ale UE au sugerat că ar trebui să invite Rusia înapoi în grup, reînnoind formatul G8.

Preşedintele Vladimir Putin a menţionat că ar fi bucuros să invite liderii statelor G8 în Rusia, în cazul în care grupul va fi reînfiinţat. El a menţionat, de asemenea, că Beijingul şi New Delhi ar putea fi incluse într-un grup internaţional mai larg similar cu G7, afirmând că acesta ar fi adecvat şi util pentru cooperarea globală.

"Cred că toată lumea înţelege azi - iar preşedintele Macron a spus recent public - că hegemonia Occidentului se încheie. Aşa că nu îmi pot imagina o organizaţie internaţională eficientă care funcţionează fără India şi fără China", a explicat Putin.

El a mai subliniat că, în timpul discuţiilor recente cu Recep Tayyip Erdogan, preşedintele turc a întrebat despre posibila participare a Turciei la G7.

Potrivit lui Putin, după ce Ankara a achiziţionat sisteme de apărare anti-rachetă S-400, Turcia ar putea fi, de asemenea, o parte crucială a organizaţiilor globale de acest gen.

La rândul său, prim-ministrul japonez Shinzo Abe a declarat că a adus în discuţie eventuala revenire a Rusiei în cadrul grupului la ultimul summit al G7 din Franţa, subliniind că Moscova joacă un rol cheie în relaţiile internaţionale.

G7, înfiinţată în anii 1970, este o organizaţie interguvernamentală a economiilor avansate. A devenit G8 după ce a inclus Rusia în 1997, dar a revenit la formatul G7 în 2014, după ce apartenenţa Moscovei a fost suspendată din cauza invadării Crimeei.