Fost consilier al lui Putin, găsit mort în Washington, a avut o fractură completă la gât

Fostul ministru rus al presei Mihail Lesin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.03.2019

Noi documente publicate menţionează că un fost consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin a suferit o fractură completă la nivelul gâtului “în momentul sau aproape de momentul morţii sale” într-o cameră de hotel din Washington în 2015, potrivit AP.

Documentele medicului legist din Washington, D.C., au fost trimise la RFE/RL ca răspuns la un proces intentat în urmă cu aproximativ doi ani pe baza legii Libertăţii Informaţiilor (Freedom of Information Act).

Într-un raport publicat sâmbătă, RFE a notat că noua descoperire nu oferă nicio dovadă clară privind posibila asasinare a lui Mihail Leşin, fost consilier important al preşedintelui Putin în timpul ascensiunii acestuia la putere.

Însă RFE a susţinut că documentele oferă “cea mai precisă descriere ştiinţifică” de până acum a unui deces învăluit de suspiciuni.

Decizia oficială a fost că Leşin, în vârstă de 57 de ani, a murit accidental din cauza unor lovituri puternice la cap după ce, aparent, ar fi căzut în repetate rânduri în camera sa de hotel, fiind beat.

Totuşi, există o suspiciune în legătură cu acest caz, alimentată de dovezile circumstanţiale: este bizar ca cineva de vârsta lui Leşin să moară din cauza unor lovituri repetate la cap când era singur în cameră. De asemenea, există un decalaj în filmările video cu privire la orele la care Leşin a fost văzut ultima dată în viaţă.

În plus, anterior, un număr mare de cetăţeni ruşi de profil înalt au fost găsiţi morţi sau se îmbolnăvesc grav în ţări străine.

1. Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, care a fost asasinat de un ofiţer de poliţie la o expoziţie de fotografii în Ankara, în 19 decembrie 2016.

2. În aceeaşi zi, un alt diplomat, Peter Polşikov, a fost împuşcat mortal în apartamentul său din Moscova. Pistolul a fost găsit sub chiuveta băii din apartament, dar circumstanţele morţii sale sunt încă în curs de desfăşurare. Polşikov a fost înalt oficial în departamentul latino-american al Ministerului rus de Externe.

3. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a murit la New York în 20 februarie 2017. Ciurkin a fost transportat de urgenţă la spital din biroul său de la Misiunea rusă la ONU. Rapoartele iniţiale au susţinut că Ciurkin a suferit un atac de acord, iar medicii legişti investighează decesul, potrivit CBS.

4. Ambasadorul rus în India, Alexander Kadakin, a murit în ianuarie 2017 din cauza unei “boli de scurtă durată”, despre care ziarul The Hindu a declarat că suferea de câteva săptămâni.

5. Consulul rus din Atena, Andrei Malanin, a fost găsit mort în apartamentul său în 9 ianuarie 2017. Un oficial al poliţiei elene a declarat că nu au existat dovezi privind intrarea prin efracţie în apartament. Este ciudat, pentru că Malanin locuia pe o stradă foarte bine păzită din Atena. Pentru a afla cauza morţii sale, a fost nevoie de investigaţii ample, potrivit unui raport AFP. Malanin a ocupat postul într-o perioadă de relaxare a relaţiilor dintre Grecia şi Rusia, în care elenii au fost foarte criticaţi de UE şi NATO.

6. Fostul şef al KGB, Oleg Erovinkin, care a fost suspectat de implicare în elaborarea unui dosar despre Trump, a fost găsit mort în spatele autovehiculului său în 26 decembrie 2016, potrivit The Telegraph. Erovinkin a fost consilier al fostului vicepremier rus Igor Secin, care în prezent conduce compania rusă de stat Rosneft.

7. În dimineaţă zilei alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016, diplomatul rus Serghei Krivov a fost descoperit inconştient în complexul Consulatului rus din New York, iar ulterior a murit la faţa locului. Rapoartele iniţiale au susţinut că diplomatul a căzut de pe acoperiş şi a suferit răni grave, dar mai mulţi oficiali ruşi au susţinut că acesta a murit din cauza unui atac de cord. Buzzfeed a susţinut că s-ar putea ca Serghei Krivov să fi fost însărcinat cu prevenirea sabotajului sau spionajului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor