SUA acuză Iranul de amestec în bombardarea uzinelor Aramco. Teheranul neagă
alte articole
Iranul a respins acuzaţiile făcute de Statele Unite care au afirmat că Republica Islamică ar fi fost în spatele atacurilor asupra combinatelor petroliere din Arabia Saudită şi a avertizat, duminică, faptul că bazele americane şi portavioanele din regiune se află în raza de acţiune a rachetelor sale.
Miliţiile Houthi, care beneficiază de sprijin masiv din partea Teheranului, au revendicat atacurile de sâmbătă care au paralizat peste jumătate din producţia de petrol din Arabia Saudită - şi peste 5% din aprovizionarea globală.
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a acuzat Iranul pentru atacul asupra combinatelor companiei Aramco.
Combinatele saudite, unul dintre ele fiind cea mai mare instalaţie de prelucrare a petrolului din lume, au fost atacate cu drone, generând o creştere prognozată a preţului la ţiţei de 3 până la 5 USD la deschiderea burselor luni, catalizată şi de escaladarea ameninţărilor şi tensiunilor în Orientul Mijlociu.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi, într-un interviu la televiziunea de stat, a respins acuzaţia Statelor Unite ca fiind „fără bază”.
Un înalt comandant al Gărzilor Revoluţionare a avertizat că Republica Islamică este pregătită pentru un război „total”.
"Lumea ar trebui să ştie că toate bazele americane şi portavioanele lor, pe o distanţă de până la 2.000 de kilometri în jurul Iranului se află în raza de acţiune a rachetelor noastre", a declarat agenţia de ştiri semi-oficială Tasnim, citată de comandantul Amirali Hajizadeh.
Gigantul petrolier Saudi Aramco a declarat că atacul a redus producţia ţării cu 5,7 milioane de barili pe zi, aproximativ jumătate din producţia regatului, într-un moment în care Aramco încearcă să se pregătească pentru cea mai mare vânzare de acţiuni din lume.
Aramco nu a prezentat nicio cronologie pentru reluarea producţiei la întreagă capacitate, dar a spus că va oferi o actualizare a progreselor în aproximativ 48 de ore. O sursă apropiată cu dosarul a declarat pentru Reuters că reîntoarcerea la capacitatea completă de petrol ar putea dura „săptămâni, nu zile”.
Regatul Saudit, principalul exportator mondial de petrol, livrează peste 7 milioane de barili de petrol zilnic.
Riad-ul a declarat că va compensa pierderea prin utilizarea unor rezerve care se ridicau la 188 de milioane de barili în iunie, potrivit datelor oficiale. Statele Unite au declarat că este, de asemenea, gata să vândă rezervele de petrol de urgenţă, pentru a stabiliza preţurile şi situaţia.
Secretarul american Mike Pompeo a declarat că nu există nicio dovadă că atacul a venit din Yemen, unde o coaliţie condusă de saudiţi luptă cu miliţiile Houthi (sprijinite masiv de Teheran) de peste patru ani, într-un conflict considerat un război prin terţi între Iran şi rivalul său Arabia Saudită.
Riad-ul a acuzat Iranul şi reprezentanţii săi de organizarea unor atacuri anterioare asupra staţiilor de pompare a petrolului şi a câmpului petrolier Shaybah, deşi Teheran neagă acuzaţia.
Unele publicaţii irakiene au declarat că atacul ar fi avut loc din Irak, unde grupurile paramilitare susţinute de Iran au o putere tot mai mare. Dar autorităţile irakiene au negat duminică acest lucru şi au promis să-i pedepsească pe cei care folosesc Irakul ca lansator pentru atacuri.
Franţa, care a condamnat atacul de sâmbătă, a declarat că astfel de acţiuni „nu pot decât să agraveze tensiunile regionale şi riscul de conflict”. Turcia, un aliat al Iranului, a solicitat evitarea „provocărilor” care ar putea dăuna stabilităţii regionale.
Atacul are loc după ce preşedintele american Donald Trump a declarat că o întâlnire cu preşedintele iranian Hassan Rouhani este posibilă la Adunarea Generală a ONU din New York luna aceasta.
„Pe fondul tuturor apelurilor la dezescaladare, Iranul a lansat acum un atac fără precedent asupra aprovizionării cu energie a lumii”, a declarat Pompeo într-o postare pe Twitter sâmbătă.
Prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, i-a declarat sâmbătă lui Trump, telefonic, că Riad este dispus şi capabil să facă faţă „agresiunii teroriste”.
Un înalt oficial al Emiratelor Arabe Unite a afirmat că principalul partener al Riadului în coaliţia militară din Yemen va sprijini pe deplin Arabia Saudită, deoarece atacul „ne vizează pe toţi”.
Emiratele Arabe Unite, preocupate de creşterea tensiunilor cu Iranul şi criticile occidentale faţă de război, şi-a redus prezenţa militară în Yemen, lăsând Riad să încerce să neutralizeze miliţiile Houthi pentru a împiedica Iranul să obţină influenţă masivă în regiune.
Ministrul iranian de Eexterne, Mohammed Javad Zarif, a replicat că Washingtonul şi aliaţii săi au fost „blocaţi în Yemen” şi că faptul că învinovăţeşte Teheranul „nu va pune capăt dezastrului”.
Războiul civil este în impas de ani de zile. Alianţa condusă de saudiţi are supremaţie aeriană, dar a fost acuzată de bombardamente fără discriminare şi generarea unei adevărate crize umanitare care a împins milioane de oameni în pragul foametei.