Turcia îşi recheamă ambasadorul după ce Berlinul votează rezoluţia privind genocidul armean
alte articole
Turcia şi-a rechemat ambasadorul din Berlin după ce parlamentarii germani au aprobat o moţiune care etichetează masacrul comis de forţele otomane împotriva armenilor cu un secol în urmă drept un genocid, decizie despre care preşedintele turc a declarat că va afecta serios relaţiile dintre cele două ţări.
Documentul de cinci pagini, scris de parlamentari sociali democraţi, creştini democraţi şi din Partidul Verzilor, face apel pentru “comemorarea genocidului armean şi a altor minorităţi creştine în anii 1915 şi 1916”. Rezoluţia a fost adoptată cu sprijinul tuturor partidelor din Parlament.
Cancelarul german Angela Merkel a votat în favoarea rezoluţiei în timpul unui vot-test desfăşurat marţi la o întâlnire a partidului ei, dar a lipsit de la votul real de joi, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul vicecancelarului Sigmar Gabriel şi a ministrului de Externe Frank-Walter Steinmeier. Gregor Gysi din Partidul Stângii a descris absenţa lui Merkel ca un gest “nu prea curajos”.
Guvernele turceşti au respins întotdeauna folosirea termenului de genocid pentru a descrie masacrarea şi expulzarea a aproximativ 1,5 milioane de armeni şi membri ai minorităţilor creştine din Imperiul Otoman.
Actualul guvern din Ankara, care s-a opus cu tărie etichetării masacrării armenilor din 1915 de către forţele otomane ca genocid, a declarat că aprobarea unei rezoluţii privind utilizarea acestui termen de către Parlamentul german este “nulă şi fără efect”, conform ziarului The Guardian.
Luând cuvântul în timpul unei vizite în Kenya, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că votul german va “afecta serios” legăturile dintre cele două ţări şi a confirmat că Ankara şi-a rechemat ambasadorul din Germania pentru consultări.
Premierul turc Binali Yıldırım a criticat puternic decizia ca fiind “iraţională” şi a declarat că prietenia dintre cele două ţări va fi supusă unui test serios.
Mass media turcă a raportat că Partidul de guvernământ pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) a pregătit o mustrare scrisă în Parlament. Într-o declaraţie, membri ai comisiei pentru relaţii externe din Parlamentul turc au declarat că resping şi condamnă proiectul german “pentru falsificarea adevărului despre evenimentele din 1915”, susţinând că mişcarea este “contrară jurisprudenţei internaţionale şi europene”.
Rezoluţia germană a fost semnată într-un moment în care Uniunea Europeană se bazează pe Turcia pentru implementarea unui controversat acord privind refugiaţii. În baza acestui acord, numărul refugiaţilor care au sosit ilegal în centrul Europei s-a redus semnificativ, uşurând presiunea de pe umerii lui Merkel. Dar Erdogan a contestat în repetate rânduri condiţiile acordului, şi atât el cât şi membri ai partidului său au ameninţat că vor renunţa la acest acord.
Unii istorici au susţinut că Germania, un aliat apropiat al Imperiului Otoman în timpul Primului Război Mondial, a fost conştientă de masacru la acea vreme şi l-a susţinut politic. Rezoluţia Bundestagului conţine un pasaj care recunoaşte “complicitatea Reich-ului german în evenimente”, precum şi şase referiri la Holocaust.
Membrii ambasadelor turcă şi armeană din Germania au fost prezenţi în timpul votului, iar cei din urmă au afişat la sfârşitul sesiunii pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Recunoaşteţi acum – Vă mulţumesc”.
Aproximativ 20 de guverne, inclusiv cel francez, italian şi rus, au descris în trecut uciderea în masă a armenilor ca un genocid. În plus, Papa Francisc a declarat în 2015 că acel masacru a fost “primul genocid al secolului 20”. Preşedintele german Joachim Gauck a folosit de asemenea expresia într-un discurs susţinut în aprilie 2015.
Votul de joi din Parlamentul berlinez a fost programat iniţial pentru anul trecut, dar a fost suspendat datorită presiunii venite din partea coaliţiei de guvernare a Germaniei, aparent de teama destabilizării relaţiilor turco-germane.