Grecia susţine că forajele turceşti îi pun în primejdie securitatea

Ministrul grec de Externe, Nikos Dendias
Ministrul grec de Externe, Nikos Dendias (Louisa Gouliamaki/AFP via Getty Images)

Grecia a acuzat Turcia că subminează securitatea în estul Mediteranei forând petrol şi gaze în jurul Ciprului. Comentariile sunt printre cele mai dure de la instalarea noului guvern la Atena.

Cipru a descoperit gaz natural în zonele din sudul insulei, dar încercările de explorare sunt întâmpinate de rezistenţă din partea Turciei, care are pretenţii pentru o parte din zona maritimă din jurul insulei.

„Acţiunile ilegale ale Turciei, care sfidează dreptul internaţional, pun în pericol securitatea regiunii. Ca atare, sunt absolut condamnabile", a declarat reporterilor ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, după întâlnirea cu omologul său egiptean, Sameh Shoukry.

Turcia şi Cipru nu au relaţii diplomatice, un conflict îngheţat cu ani în urmă a împărţit insula între populaţiile etnice turcă şi greacă.

Atena este cel mai apropiat aliat al guvernului greco-cipriot. Turcia se află de partea ciprioţilor turci.

Descoperirea rezervelor de petrol şi gaze în estul Mediteranei a escaladat tensiunile conflictului cipriot, care rezistă, în ciuda eforturilor de mediere, de peste 40 de ani.

Preşedintele ciprioţilor greci, Nicos Anastasiades, şi liderul turco-cipriot Mustafa Akinci urmează să aibă o întâlnire în Nicosia, pe 9 august.

Partea cipriotă greacă nu va discuta potenţialele descoperiri de hidrocarburi în cadrul negocierilor care se desfăşoară la nivel comunitar şi nu la nivel de stat. Ciprioţii greci consideră că hidrocarburile aparţin guvernului recunoscut internaţional.

Turcia a trimis două nave de foraj pe fiecare parte a insulei pentru a explora gazul. Una dintre nave se află în zona maritimă pe care Ciprul şi UE o consideră parte a zonei economice exclusive a insulei, iar cealaltă în apele teritoriale cipriote.

Ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry, a declarat: „Am discutat despre provocările din zonă şi despre modul în care ar trebui să fie respectată legislaţia internaţională, pentru ca provocările să se oprească”, fără, însă, să menţioneze Turcia.

Egiptul, Grecia şi Cipru cooperează într-o serie de domenii, inclusiv în energie.