Erdogan: Sistemele ruseşti S-400 vor fi desfăşurate până în aprilie 2020

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adam Berry / Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că sistemele de rachete S-400 achiziţionate de la ruşi vor fi desfăşurate în totalitate până în aprilie 2020, potrivit RFE/RL.

Achiziţia turcilor a amplificat tensiunile cu aliaţii săi din NATO, în special cu SUA, care a avertizat Turcia că va răspunde cu sancţiuni.

Luând cuvântul luni cu ocazia celei de-a treia aniversări a tentativei de lovitură de stat din 2016, Erdogan a afirmat că opt avioane au adus deja în Turcia componente ale sistemului rusesc şi multe alte transporturi vor urma.

„Cu voia Domnului ele vor fi instalate pe poziţiile lor până în aprilie 2020”, a declarat Erdogan unei mulţimi de oameni la aeroportul Ataturk din Istanbul.

Oficiali americani au declarat că, pe lângă faptul că este vizată de o lege americană ce urmăreşte să împiedice ţările să cumpere echipamente militare din Rusia, cunoscută sub numele de CAATSA, Turcia ar putea fi exclusă din programul pentru avionului de vânătoare stealth F-35.

Duminică, Erdogan a declarat că preşedintele american Donald Trump are autoritatea de a anula sancţiunile împotriva Turciei pentru achiziţionarea sistemului rusesc S-400 şi că ar trebui să găsească o „poziţie de mijloc” în această dispută.

Tensiunile dintre Turcia şi aliaţii occidentali s-au amplificat în ultimele luni din cauza cumpărării rachetelor ruseşti, iar o serie de alte măsuri luate de Ankara au contribuit la deteriorarea situaţiei.

Miniştrii germani şi austrieci au declarat luni că Uniunea Europeană va susţine o pedeapsă simbolică pentru Turcia pentru ceea ce a numit drept forare „ilegală” după petrol şi gaze în largul coastei Ciprului şi au ameninţat cu aplicarea unor sancţiuni mai dure dacă Ankara nu îşi schimbă cursul de acţiune.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a susţinut duminică faptul că Turcia va continua să foreze după gaze în apele din largul coastei Ciprului dacă guvernul cipriot grec recunoscut pe plan internaţional nu acceptă o propunere de cooperare prezentată de ciprioţii turci.

Ciprul este de mult timp divizat în Republica Cipru şi Republica Turcă a Ciprului de Nord care nu este recunoscută pe plan internaţional. În 1974, Turcia a trimis soldaţi pe insulă ca răspuns la o tentativă de lovitură de stat desfăşurată de armata elenă. Drept urmare, Ankara a ocupat aproximativ 40% din teritoriul Ciprului şi în acea zonă, în 1983, a fost proclamată Republica Turcă a Ciprului de Nord. Până acum, Turcia a rămas singura naţiune din lume care consideră Ciprul de Nord stat suveran.