Tensiuni în cadrul UE cu privire la aderarea Albaniei şi Macedoniei. Cipru ameninţă cu veto din cauza Turciei
alte articole
Statele UE s-au aflat luni la cuţite cu privire la lansarea discuţiilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei de Nord, în timp ce Cipru a ameninţat că se va opune oricărui acord privind o viitoare extindere a blocului dacă UE nu îşi va înăspri poziţia faţă de operaţiunile de foraj ale Turciei, potrivit Reuters.
Miniştrii UE din cele 28 de state membre se întâlnesc marţi pentru a discuta despre lansarea negocierilor oficiale de aderare a celor două state balcanice, la un an după ce Franţa şi Olanda au blocat mişcarea, cerând adoptarea de reforme suplimentare de teamă să nu îşi supere parlamentarii şi alegătorii de acasă.
De atunci, Macedonia de Nord a încheiat un acord major cu Grecia, punând capăt unei vechi dispute privind numele său şi determinând aproximativ 12 state membre UE să ceară public o recompensare a guvernului din Skopje.
La mijloc se află şi propria credibilitate a Uniunii şi a disponibilităţii acesteia de a acţiona împotriva a ceea ce consideră că este o influenţă tot mai mare din partea Rusiei şi a altor puteri străine în regiune, care încă este marcată de războaiele purtate pe motive etnice şi religioase în anii 1990.
Însă miniştrii care se pregătesc pentru întâlnirea de marţi nu au reuşit să ajungă luni la un acord asupra unei declaraţii juridice comune, care are nevoie de susţinerea unanimă a statelor membre pentru a fi aprobată.
„Există neînţelegeri majore şi nu este sigur că toţi miniştrii vor putea să ajungă mâine la un acord”, a precizat un diplomat UE.
Neînţelegerile au persistat asupra celui mai recent text provizoriu al declaraţiei, inclusiv menţionarea faptului că extinderea blocului va depinde de asemenea şi de abilitatea acestuia de a se reforma şi de a integra în mod efectiv orice membru nou.
Cel mai recent text, care este încă disputat şi care a fost văzut de Reuters, se pare că va amâna orice decizie privind Macedonia de Nord şi Albania până în luna octombrie şi după ce Parlamentul german va analiza problema.
Complicând şi mai mult problema, Cipru a ameninţat că va bloca întregul text privind perspectivele viitoare ale ţărilor care doresc să se alăture blocului – un grup care include de asemenea şi Kosovo, Serbia, Muntenegru şi Bosnia şi Herţegovina în Balcani.
Diplomaţii din Nicosia au cerut blocului să adopte o poziţie mai dură în privinţa Turciei din cauza operaţiunilor sale de foraj offshore în estul Mediteranei, despre care guvernul cipriot grec susţine că încalcă zona sa comercială exclusivă.
UE a suspendat în mod oficial mult amânatul proces de aderare a Turciei la bloc din cauza campaniei preşedintelui turc Erdogan de a suprima criticii şi opoziţia în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016. Deşi relaţia dintre cele două părţi e tensionată, UE depinde de Turcia în privinţa unor probleme privind securitatea sau migraţia.