Juncker promite măsuri “ce nu vor fi uşoare” ca urmare a acţiunilor Turciei în apropierea Ciprului

Jean-Claude Juncker (Epoch Times România)
Andrei Popescu
21.06.2019

Turcia aparent a trimis o a doua navă pentru operaţiuni de foraj în apropierea apelor Ciprului pe fondul amplificării unei dispute cu UE privind activităţile Ankarei de a extrage combustibil fosil în regiune. Situaţia este agravată de statutul disputat al insulei şi de problema proprietăţii resurselor naturale ale acesteia.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat Ankara, joi, că s-ar putea aştepta la un răspuns dur.

“Suntem pe deplin solidari cu Cipru. Ceea ce face Turcia în apele teritoriale ale Ciprului este complet inacceptabil [...] Comisia a fost însărcinată să propună măsuri care să fie aplicate în legătură cu acest conflict şi vom face acest lucru. Şi acestea nu vor fi măsuri uşoare”, a declarat Juncker reporterilor după un summit la Bruxelles.

La începutul acestei săptămâni, Consiliul European a cerut Turciei să respecte drepturile Ciprului în ceea ce priveşte activităţile de foraj maritim şi a cerut Comisiei Europene şi altor instituţii să prezinte imediat opţiuni privind răspunsul blocului.

Adjunctul ministrului de Externe al Turciei, Faruk Kaymakci, a declarat că blocul economic nu are niciun drept să definească graniţele în regiunea mediteraneană.

Primele depozite de gaze au fost descoperite în largul coastei Ciprului în 2011 şi, de atunci, acestea au devenit o problemă tot mai serioasă.

Activităţile de explorare a petrolului şi gazelor în largul coastei Ciprului au fost mult timp subiectul unor revendicări de jurisdicţie conflictuale adresate de Ankara, care susţine mişcarea de independenţă a ciprioţilor turci din nordul Ciprului. Pe de altă parte, Republica Cipru, care este recunoscută pe plan internaţional şi guvernată de comunitatea ciprioţilor greci, revendică acel teritoriu.

Fiecare parte consideră că explorarea şi extragerea resurselor naturale din această regiune este dreptul său intrinsec. La începutul lunii mai, Ankara a trimis în regiune prima navă de foraj, Fatih.

Turcia a susţinut în repetate rânduri că nu poate fi exclusă din niciun proiect care implică activităţi de foraj în câmpurile de hidrocarburi din regiunea est-mediteraneană şi din zona economică exclusiv cipriotă.

Cipru şi Uniunea Europeană, totuşi, privesc activităţile turceşti de extracţie a combustibilului fosil în regiune ca fiind ilegale.

Ciprul este de mult timp divizat în Republica Cipru şi Republica Turcă a Ciprului de Nord care nu este recunoscută pe plan internaţional. În 1974, Turcia a trimis soldaţi pe insulă ca răspuns la o tentativă de lovitură de stat desfăşurată de armata elenă. Drept urmare, Ankara a ocupat aproximativ 40% din teritoriul Ciprului şi în acea zonă, în 1983, a fost proclamată Republica Turcă a Ciprului de Nord.

Până acum, Turcia a rămas singura naţiune din lume care consideră Ciprul de Nord stat suveran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor