Maia Sandu, la comemorarea victimelor celui de-al Doilea Război Mondial: Indiferent de vremuri şi ameninţări, binele trebuie apărat, nu cu frică, ci cu demnitate

De 9 mai, ne adunăm împreună cu gândul şi inima pentru a comemora una dintre cele mai dureroase pagini din istoria omenirii – un război în care au murit peste 70 de milioane de oameni, a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la evenimentul de comemorare a celor care şi-au pierdut viaţa în cel de-al Doilea Război Mondial, care a avut loc la Complexul memorial „Eternitate” din Chişinău.
„Pacea şi victoria împotriva tiraniei au fost posibile datorită curajului şi jertfei înaintaşilor noştri, dar şi a unităţii de care au dat dovadă ţările lumii ce s-au opus nazismului. Moldova a fost parte a tragediei, dar şi parte a Victoriei Păcii”, a punctat şefa statului.
Maia Sandu a mai subliniat că după 1945, Europa a ales o altă cale, şi anume „reconcilierea. A ales să transforme rănile în poduri între popoare. Timp de opt decenii, statele care fac parte din Uniunea Europeană trăiesc cea mai lungă perioadă de pace din istoria lor. Iar Moldova aspiră să facă parte din această familie – nu doar pentru dezvoltare economică, ci mai ales pentru a păstra pacea, democraţia şi libertatea”, a remarcat preşedinta Maia Sandu.
În încheiere, lidera de la Chişinău a reafirmat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a apăra valorile umane fundamentale.
„Vom fi de partea libertăţii, a memoriei, a adevărului. Pentru că aceasta este lecţia celor 80 de ani: că indiferent de vremuri, indiferent de ameninţări, binele trebuie apărat. Nu cu frică. Ci cu demnitate. Răul poţi să-l faci de unul singur, dar binele şi pacea se fac doar împreună. Aşa cinstim trecutul. Aşa construim viitorul. Şi aşa vom păstra pacea”.
Anual, la 9 mai, Republica Moldova comemorează victimele celui de-al Doilea Război Mondial. Peste 56.000 de moldoveni şi-au pierdut viaţa pe front. În toată ţara sunt organizate evenimente dedicate eroilor care au luptat pentru apărarea Păcii şi, cu preţul vieţii, au luptat împotriva nazismului şi fascismului.
Redăm mai jos discursul preşedintei Maia Sandu, la evenimentul de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial:
„Azi este o zi cu semnificaţie dublă pentru Moldova şi pentru întreaga lume. După ce pe 8 mai 1945 a fost anunţată victoria împotriva nazismului, în data de 9 mai 1945 a fost prima zi de pace în Europa după ani de suferinţă şi prăpăd. Victoria Păcii a redat speranţa unui viitor construit pe libertate, demnitate, dar şi solidaritate între popoare.
Ne adunăm împreună cu gândul şi inima pentru a comemora una dintre cele mai dureroase pagini din istoria omenirii - cel de-al Doilea Război Mondial. Un război în care au murit peste 70 de milioane de oameni.
Pacea şi victoria împotriva tiraniei au fost posibile datorită curajului şi jertfei înaintaşilor noştri, dar şi a unităţii de care au dat dovadă ţările lumii ce s-au opus nazismului. Moldova a fost parte a tragediei, dar şi parte a Victoriei Păcii.
56.000 de moldoveni nu s-au mai întors niciodată acasă de pe front. Practic fiecare familie a pierdut pe cineva drag. Moldoveni de toate etniile, români, ucraineni, bulgari, ruşi, găgăuzi, au luptat şi au murit pentru Victoria Păcii. Ei toţi şi-au dat viaţa pentru că noi, copiii şi nepoţii lor, să trăim în pace. Datoria noastră e să păstrăm pacea şi să onorăm eroismul şi sacrificiul lor cu respect şi în linişte, nu prin petreceri zgomotoase.
Oricât ar încerca unii politicieni să ne dezbine, să ne spună că suntem diferiţi, noi ştim adevărul: rănile războiului au fost aceleaşi pentru toată Moldova, iar respectul faţă de sacrificiile şi eroismul înaintaşilor noştri ne uneşte pe toţi.
Veteranilor noştri – puţinii care mai sunt printre noi – le exprimăm recunoştinţă pentru sacrificiul lor.
După 1945, Europa a ales o altă cale. A ales reconcilierea. A ales să transforme rănile în poduri între popoare. Timp de opt decenii, statele care fac parte din Uniunea Europeană trăiesc cea mai lungă perioadă de pace din istoria lor. Iar Moldova aspiră să facă parte din această familie – nu doar pentru dezvoltare economică, ci mai ales pentru a păstra pacea, democraţia şi libertatea.
Dar azi, la graniţele noastre, această pace este din nou ameninţată. Rusia, care monopolizează victoria asupra nazismului, a devenit agresorul care a intrat cu tancuri şi moarte în Ucraina. Cum să înţelegem bombardarea oraşelor precum Kiev sau Harkiv în acelaşi timp cu veselia de la parada ce ar trebui să celebreze pacea din 1945?
Vedem cum unii organizează parade grandioase sau glorifică Kremlinul în numele victoriei de acum 80 de ani, dar închid ochii la crimele pe care le comite azi Rusia în Ucraina. Cum pot vorbi ei despre eliberare, în timp ce Moscova ucide, bombardează şi torturează oameni nevinovaţi? De ce unii cred că vieţile curmate azi în Herson sau Bahmut ar conta mai puţin decât cele pierdute la Stalingrad sau Leningrad? Suferinţa nu are două măsuri. Nu poţi comemora victimele trecutului, în timp ce justifici crimele prezentului.
Noi, moldovenii, am trăit prea multe tragedii în istoria noastră. Nu mai vrem tiranie, nu mai vrem război. Vrem pace. Vrem libertate.
Oricâte răni ale trecutului am purta cu noi, haideţi să fim uniţi în numele viitorului în pace şi demnitate. Să mergem împreună în familia europeană a ţărilor care preţuiesc viaţa umană, libertatea şi securitatea fiecărei familii.
Pacea nu e un dar. Pacea se apără zi de zi. Cu vocea, cu votul, cu adevărul, cu solidaritatea.
Moldova îşi comemorează eroii şi celebrează Victoria Păcii. Vom rămâne de partea celor care apără viaţa, nu o distrug. De partea celor care construiesc poduri, nu lansează rachete. Vom fi de partea libertăţii, a memoriei, a adevărului.
Pentru ca aceasta este lecţia celor 80 de ani: că indiferent de vremuri, indiferent de ameninţări, binele trebuie apărat. Nu cu frică. Ci cu demnitate. Răul poţi să-l faci de unul singur, dar binele şi pacea se fac doar împreună.
Aşa cinstim trecutul. Aşa construim viitorul. Şi aşa vom păstra pacea. Vă mulţumesc.”