Turcia emite mandat de arestare pentru un alt angajat consular al SUA. Lira se prăbuşeşte
alte articole
Reacţia pieţei la tensiunile diplomatice în creştere a fost dramatică, şi lira turcească s-a prăbuşit dramatic - cea mai mare cădere de la încercarea de "lovitură de stat" din iulie 2016 asupra preşedintelui Turciei, Erdogan -, în timp ce stocurile şi obligaţiunile locale au scăzut din "simpatie", indicele local Borsa Istanbul 100 scăzând cu peste 10% faţă de vârful său din august. Vestea emiterii celui de-al doilea mandat de arestare a dus la o altă prăbuşire a lirei turceşti ieri dimineaţă, ajungând la un nivel record faţă de coşul de valute ce include euro şi dolarul.
Un post de televiziune turc NTV a declarat că angajatul consular este încă căutat de ofiţerii de securitate, iar soţia şi copilul lui sunt chestionaţi de poliţia turcă. Motivul mandatului de arestare nu a fost încă dezvăluit. Acest mandat a fost emis după arestarea cetăţeanului turc Metin Topuz, care a lucrat la Consulatul general american de la Istanbul. Se presupune că el are legături cu clericul turc aflat în exil, Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză de puciul eşuat vara trecută şi, practic, pentru orice altceva în neregulă cu Turcia.
Ambasada SUA din Turcia a declarat că a fost "profund" deranjată de "afirmaţiile neîntemeiate şi anonime" subminând "acest parteneriat de lungă durată" între aliaţii NATO. La rândul său, Ankara a declarat că angajatul consulatului general american de la Istanbul, arestat de autorităţile turceşti, nu a avut imunitate diplomatică.
O instanţă a decis ca Topuz va rămâne în custodie în timp ce sunt investigate presupusele sale legături cu Gulen. Arestarea lui Topuz a fost ultima picătură şi a determinat SUA să suspende majoritatea vizelor pentru cetăţenii turci. Doar la câteva ore, Ankara a răspuns în mod similar.
Acestea fiind spuse, Ankara nu a confirmat încă rapoartele media. Ministrul turc al Justiţiei a declarat mai devreme că nu are informaţii despre un nou mandat eliberat.
Speculaţiile media referitoare la un alt mandat de arestare au loc pe fondul deteriorării relaţiilor dintre cei doi aliaţi NATO în ceea ce priveşte arestarea unui angajat al consulatului american de la Istanbul pentru presupuse legături cu clericul islamic Gulen, acuzat de Ankara că se află în spatele încercării de lovitură de stat din 2016.
SUA a declarat că a suspendat serviciile de viză în Turcia în toate instituţiile sale diplomatice din ţară pentru a "reevalua angajamentul Turciei faţă de securitatea" misiunii SUA. La puţin timp după aceea, Ankara a răspuns cu măsuri similare şi a suspendat serviciile de viză în SUA, iar în ziua următoare ministrul turc de Externe l-a convocat pe subsecretarul ambasadei SUA să ofere explicaţii despre problemă.