SUA suspendă serviciile pentru vize non-immigrant în Turcia
alte articole
Ambasada americană din Turcia a anunţat duminică faptul că a suspendat serviciile pentru vize, în timp ce a reevaluat angajamenul Ankarei pentru securitatea personalului diplomatic american, ceea ce a determinat Turcia să ia o măsura similară.
“Evenimentele recente au determinat administraţia SUA să reevalueze angajamentul guvernului turc pentru securitatea misiunii şi personalului american”, a precizat ambasada Statelor Unite.
“Pentru a minimaliza numărul vizitatorilor la ambasadă şi la consulatele noastre pe perioada acestei reevaluări, am suspendat toate serviciile pentru vize non-immigrant (NIV) la toate unităţile diplomatice americane din Turcia”, a declarat ambasada SUA.
Ambasada turcă din Washington a răspuns după câteva ore, susţinând că va suspenda toate vizele pe paşapoarte, vizele electronice sau vizele la frontieră pentru cetăţenii americani.
“Evenimentele recente au forţat guvernul turc să reevalueze angajamentul administraţiei SUA pentru securitatea misiunilor şi personalului diplomatic turc”, a declarat Ambasada turcă.
SUA a luat această decizie după arestarea de săptămâna trecută a unui cetăţean turc care a lucrat la consulatul american din Istanbul. Potrivit rapoartelor mass medie turce, Metin Topuz, este acuzat de spionaj şi “încercarea de a răsturna guvernul şi Constituţia Turciei”.
De asemenea, el este suspectat că ar avea legături cu o mişcare condusă de clericul turc Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în SUA şi pe care Ankara îl învinuieşte de organizarea puciului eşuat în 15 iulie 2016 în Turcia. În ultimele câteva luni, autorităţile turce au arestat zeci de mii de persoane din sectorul public acuzate că ar fi aliaţi ai lui Gulen.
Ambasada americană din Ankara a afirmat într-o declaraţie publicată săptămâna trecută că este “profund tulburată” de arestarea lui Topuz, adăugând că acuzaţiile împotriva lui sunt nejustificate.
Aceasta este cea de-a doua arestare a unui cetăţean turc la un consulat american în acest an, contribuind la deteriorarea suplimentară a relaţiilor dintre cei doi aliaţi, deteriorare ce a fost provocată de sprijinul acordat de SUA unei miliţii kurde în SUA, pe care Turcia o consideră organizaţie teroristă.
Mai mulţi cetăţeni americani se află în spatele gratiilor în Turcia, inclusiv pastorul creştin Andrew Brunson care a fost arestat anul trecut pentru presupuse legături cu Gulen.
Luna trecută, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sugerat că Gulen ar putea fi schimbat pentru Brunson. Criticii lui Erdogan l-au acuzat pe acesta că încearcă să şantajeze Statele Unite.
Decizia de a reduce serviciile la consulate, care va tensiona şi mai mult relaţiile dintre cei doi aliaţi ai NATO, va afecta vizele pentru afaceri, turism, tratament medical, schimb de studenţi, pentru vizite, mass media şi jurnalişti, vize diplomatice şi vizele oficiale.