Erdogan: Turcia nu mai are nevoie de aderarea la UE, dar nu abandonează negocierile

În primul său discurs adresat Parlamentului după vacanţa de vară, preşedintele turc a luat în vizor Uniunea Europeană, susţinând că a eşuat să ajute Turcia în lupta contra terorismului.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Adresându-se duminică Parlamentului Turciei, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a recurs la cuvinte dure în ceea ce priveşte Uniunea Europeană şi cei 12 ani de discuţii privind aderarea ţării sale la bloc, discuţii care au ajuns într-un impas.

“Nu vom fi partea care cedează. Ca să vă spun adevărul, nu mai avem nevoie să devenim un membru al UE”, a afirmat liderul turc.

Relaţiile dintre UE şi Ankara s-au deteriorat de la puciul eşuat din iulie 2016 din Turcia şi după campania guvernamentală ulterioară lansată împotriva opoziţiei şi mass mediei.

De la tentativa de lovitură de stat de anul trecut, aproximativ 50.000 de persoane, inclusiv profesori şi jurnalişti, au rămas în custodia autorităţilor, în timp ce 170.000 de suspecţi au fost investigaţi pentru presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen, care locuieşte în SUA. Guvernul lui Erdogan îl acuză pe Gulen că ar fi orchestrat puciul.

“UE nu ne-a susţinut în lupta împotriva terorismului. Astăzi, Europa a devenit un loc în care teroriştii se pot deplasa liber şi pot desfăşura tot felul de activităţi împotriva administraţiei legitime a Turciei”, a precizat Erdogan.

“Suntem extrem de neconfortabili în privinţa celor care subminează în mod deschis aderarea Turciei la UE dar care adoptă o atitudine tolerantă faţă de organizaţiile teroriste”, a afirmat liderul turc, făcând referire la susţinătorii lui Gulen şi la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care îl consideră un grup terorist. În plus, Erdogan a afirmat că statele UE au eşuat să răspundă cererilor de extrădare ale unor persoane acuzate de implicare în evenimentele din iulie 2016.

În acelaşi timp, Erdogan a sugerat că UE are încă nevoie de Turcia.

“Dacă UE vrea să facă un salt înainte, atunci există o singură soluţie. Şi anume, aceea de a acorda Turciei statutul de membru şi de a lansa o acţiune de dezvoltare culturală şi economică”, a adăugat preşedintele turc.

Totuşi, în timpul campaniei sale electorale, cancelarul german Angela Merkel a precizat că va sugera suspendarea sau anularea completă a discuţiilor de aderare cu Turcia în cadrul viitoarei întâlniri a liderilor UE, care va avea loc în această lună.

În noiembrie 2016, după un vot simbolic organizat ca răspuns la campania de suprimare lansată de Erdogan după puciul eşuat, Parlamentul UE a cerut guvernelor să îngheţe discuţiile de aderare ale Turciei la blocul european.

Dar, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat în ediţia de luni a publicaţiei germane Bild că ar fi o greşeală ca UE să abandoneze în întregime discuţiile de aderare a Turciei, având în vedere o “parte semnificativă a societăţii civile din Turcia, care este deschisă către Europa”.

Relaţiile turco-germane

Câţiva cetăţeni germani au fost arestaţi în Turcia din motive politice în ultimele câteva luni, iar autorităţile din Berlin au insistat că aceştia sunt nevinovaţi şi reţinuţi pe nedrept.

Relaţiile dintre cele două state s-au deteriorat şi mai mult după ce Turcia a oprit parlamentarii germani să viziteze personalul militar german la baza aeriană de la Incirlik.

În acelaşi timp, Berlinul a blocat discursurile unor oficiali turci în Germania în timpul campaniei desfăşurate pentru un controversat referendum care a avut loc în luna aprilie în Turcia şi în urma căruia puterile preşedintelui au fost mărite semnificativ.

Pe de altă parte, în timpul alegerilor federale din luna septembrie, Erdogan a cerut populaţiei turce din Germania să voteze împotriva lui Merkel.