Erdogan: Mossadul a avut un rol în referendumul pentru independenţa Kurdistanului

Agenţia de spionaj a Israelului, Mossad, a jucat un rol în recentul referendum pentru independenţa regiunii irakiene Kurdistan, a declarat sâmbătă preşedintele turc.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adam Berry/Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că rolul Israelului în votul pro-independenţă al kurzilor irakieni este dovedit prin fluturarea steagurilor israeliene în timpul celebrărilor desfăşurate după referendum, unde majoritatea alegătorilor au fost în favoarea secesiunii de guvernul central din Bagdad.

“Acest lucru arată că administraţia (din nordul Irakului) are o istorie cu Mossadul, că sunt mână în mână”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat susţinut în Erzurum, în estul Turciei.

Turcia s-a opus cu tărie referendumului kurd şi a implementat sancţiuni asupra regiunii Kurdistan din Irak din cauza votului.

Până acum, Ankara a suspendat zborurile către regiunea irakiană, a închis graniţa terestră cu Kurdistanul şi a suspendat tranzitul de petrol din regiunea nord-irakiană către portul turcesc sudic Ceyhan.

Opoziţia puternică a guvernului din Ankara faţă de referendum reflectă temerile Turciei în legătură cu propria populaţie kurdă, care este considerabilă.

La rândul său, Iranul s-a opus referendumului şi a anunţat sâmbătă că va desfăşura exerciţii militare cu Irakul de-a lungul graniţei irakiano-iraniene.

Înaintea referendumului, Israelul a fost singurul stat care a susţinut votul controversat, lucru care doar a amplificat rezistenţa venită din partea iranienilor şi turcilor.

“Sunteţi conştienţi de ceea ce faceţi?”, afirmase Erdogan, adresându-se liderilor kurzi din Irak. “Doar Israelul vă susţine”.

Preşedintele turc a promis sâmbătă că regiunea Kurdistan “va plăti” pentru referendumul său “inacceptabil” pentru independenţă.

“Nu se înfiinţează un stat independent în nordul Irakului ci, din contră, a fost deschisă o rană sângerândă”, a adăugat el.

Nu ajută pe nimeni dacă ignorăm această realitate, nici pe noi şi nici pe fraţii noştri kurzi din Irak”, a mai afirmat el, cerând kurzilor irakieni să se “trezească din visul lor” legat de independenţă.